ΜΑΓΑΖΙΑ

Ο Τάσος

Το μικρό στέκι στη Γλυφάδα φημίζεται για τα «νεγράκια» του αλλά και μία από τις καλύτερες τυρόπιτες κουρού στην πόλη.

21.11.2016| Updated: 25.06.2021
Ο Τάσος

Το μικρό στέκι στη Γλυφάδα φημίζεται για τα «νεγράκια» του αλλά και μία από τις καλύτερες τυρόπιτες κουρού στην πόλη.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Το μαγαζάκι του «Τάσου», δεν κατατάσσεται εύκολα – είναι από μόνο του μια κατηγορία, κάτι ανάμεσα σε επιλεκτικό ζαχαροπλαστείο και τυροπιτάδικο. Όλα ξεκίνησαν δεκαετίες πριν, όταν το 1955 ο Τάσος Κοιτίδης, Νεοσμυρνιώτης, από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, ανοίγει μπαρ σε έναν παλιό γλυφαδιώτικο κινηματογράφο, τον «Αριάν». Εκεί φτιάχνει λιγοστά και κλασικά γλυκίσματα όπως τουλούμπες, σάμαλι και κοκ, καθώς και μια εκπληκτική τυρόπιτα με ζύμη κουρού. Ένθερμος οπαδός του Πανιωνίου (διόλου τυχαία οι στολές των υπαλλήλων του ακόμα και σήμερα είναι κυανέρυθρες…), ο κ. Τάσος ενθουσιάζεται με μια σημαντική νίκη που χαρίζει στην ομάδα του ένας παίκτης που λεγόταν Νέγρης και, προς τιμήν του, φτιάχνει κοκ με γέμιση σοκολάτας και τα αφιερώνει στον παίκτη. Τα φημισμένα «νεγράκια», τα διασημότερα γλυκά του «Τάσου» μόλις είχαν γεννηθεί! Το 1971 το μαγαζί μεταφέρεται στη σημερινή του διεύθυνση. Εδώ, την παράδοση συνεχίζουν ο υιός Γρηγόρης και ο εγγονός Τάσος, σε έναν χώρο μικρό, αστραφτερά καθαρό, ολάνοιχτο στα μάτια των πελατών, με ελάχιστα μηχανήματα, αφού τα περισσότερα γίνονται με το χέρι.

Τι ψωνίζουμε: Πολλές, πολλές τυρόπιτες κουρού! Δεν νομίζω πως υπάρχει νοστιμότερη τυρόπιτα με καλύτερη ζύμη σε όλη την Αθήνα: εύθρυπτη, χωρίς να λασπώνει στιγμή, μοσχομυριστή. Οι λαμαρίνες ξεφουρνίζουν τις χειροποίητες πίτες ασταμάτητα, καυτές και ευωδιαστές που, λόγω του μικρού τους μεγέθους, τρώγονται δυο μαζί, χωρίς ενοχές. Με την ίδια ζύμη στον Τάσο θα βρούμε σπιτικές και ολόφρεσκες κιμαδόπιτα, λουκανικόπιτα αλλά και χορτόπιτα πραγματική απόλαυση, με ολόφρεσκα χόρτα και μυρωδικά εποχής. Στο φαρδύ, ήσυχο πεζοδρόμιο μπροστά από το μαγαζί, υπάρχουν μικρά τραπεζάκια και παγκάκια, για να τις φάμε με την ησυχία μας, πριν συνεχίσουμε για καφέ ή ψώνια στη Γλυφάδα. Στο ψυγείο αραδιασμένα στα ταψάκια τους περιμένουν παραταγμένα μικρά κοκάκια και, ασφαλώς, τα περίφημα «νεγράκια», ολόφρεσκα, δροσερά, με προκλητικά στιλπνό γλάσο σοκολάτας και πασπαλισμένα με άφθονη τρούφα. Και, μια και βρισκόμαστε σε μικρασιάτικο μαγαζί, διαλέγουμε και ένα μυρωδάτο, ζεστό σμυρναίικο τσουρέκι με μαστίχα και μαχλέπι, για τον απογευματινό καφέ.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών