ΑΓΟΡΑ

Ο θησαυρός του λιμανιού

Γνώριμα και άγνωστα ελληνικά καλούδια βρήκαμε στο άρτι αφιχθέν παντοπωλείο της Πειραιώτισσας Νόρας Μιχαλολιάκου.

07.04.2015
Φωτογραφία: Νίκος Αλευρομύτης

Λίγα λόγια για το μαγαζ: i«Γεύση, Ελλάδος Θησαυροί» λέγεται το ολοκαίνουργιο παντοπωλείο που «αγκυροβόλησε» μόλις λίγα μέτρα από το λιμάνι του Πειραιά φέτος τον Ιανουάριο. Eνα… δίπορτο μαγαζί, που έχει μια «κυριλέ» είσοδο στη Γούναρη κι άλλη μια, πιο «λαϊκή», μέσα από την πολύχρωμη κεντρική αγορά του Πειραιά. Ψηλοτάβανο, μοντέρνο και φωτεινό, με μια μακρόστενη σάλα, στρωμένη με μοδάτο πλακάκι και διακοσμημένη με γουστόζικες λεπτομέρειες, έχει φορτωμένα τα ράφια του με λογιών-λογιών λιχουδιές από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Τα έχει επιλέξει σχολαστικά και κατόπιν δοκιμής η ιδιοκτήτρια Νόρα Μιχαλολιάκου, η οποία προέρχεται από το χώρο του μάρκετινγκ.


Τι ψωνίζουμε: Το μαγαζί αυτό δεν είναι μία ακόμη ξεπατικωτούρα άλλων αντίστοιχων παντοπωλείων, αφού εδώ θα βρούμε, εκτός από τις κλασικές… αξίες -όπως το ηπειρώτικο τυρί Ανόστρου Κάσιου των Αφών Παππά και τα ντολμαδάκια και τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας, και αρκετές προσωπικές ανακαλύψεις της κ. Μιχαλολιάκου, κάποιες εκ των οποίων είναι τα γλυκά σεντζούκια και οι εκατοντάφυλλοι μπακλαβάδες, από την ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κύμη. Από την άλλη πατρίδα της, τη Μάνη, έχει επιλέξει τα φοβερά μανιάτικα σύγλινα του Οικονομάκου, που τα γνωρίζει καλά, και ακόμη τις καπνιστές πέστροφες και τους σολομούς του βραβευμένου από τον «Γαστρονόμο» Γεροντίδη. Από τα δυνατότερα χαρτιά του μαγαζιού είναι το εκλεκτό αυγοτάραχο του Παπαγεωργίου και το σούπερ καπνιστό πιπέρι Αριδαίας, η ασύγκριτη κασιώτικη σιτάκα του Βοναπάρτη, το θαυμάσιο αγουρέλαιο του Μανουσάκη, οι καρπαθιώτικες μακαρούνες και οι… συντοπίτισσές τους κρεμμυδοκουλούρες. Ενταντικό μάθημα για τους θησαυρούς που παράγει η χώρα μας αποτελεί η περιήγηση στο μαγαζί! Στα ράφια του υπάρχουν επίσης τα πρώτης τάξεως ροφήματα και βοτάνια του πειραιώτικου οίκου τσαγιού Madras, ενώ μεταξύ άλλων στα ψυγεία τους θα βρείτε τις εξαιρετικές σαντορινιές μπίρες Donkey, τη φραγκοσυριανή γραβιέρα της Τυροσύρας, τα βουβαλίσια αλλαντικά του Μπόρα. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε κάποια από τα σουξέ του μαγαζιού, όπως το ανθότυρο του Γρατσάνη, το χαλβά Κυργίων Δράμας και τα εκλεκτά μέλια Melitheon, που δεν διατίθενται σε κανένα άλλο ελληνικό μαγαζί (το σύνολο της παραγωγής τους εξάγεται). Και τέλος, ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά στον επάνω όροφο, όπου υπάρχει μια μικρή, αλλά, όπως διαπίστωσα, πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα εμφιαλωμένων ελληνικών κρασιών.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών