ΜΑΓΑΖΙΑ

Ψωμί από το «Αμαρούσιον»

Υπέροχο ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι ψημένο στον ξυλόφουρνο. Πού; Στην κεντρική πλατεία του Αμαρουσίου.

07.03.2013| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Άκης Ορφανίδης
Ψωμί από το «Αμαρούσιον»

Υπέροχο ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι ψημένο στον ξυλόφουρνο. Πού; Στην κεντρική πλατεία του Αμαρουσίου.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Στο ίδιο σημείο για περισσότερα από σαράντα χρόνια, με νέους όμως ιδιοκτήτες εδώ και έντεκα χρόνια, ο φούρνος «Αμαρούσιον» είναι γεμάτος από νωρίς το πρωί. Ο Κώστας Παπασταύρου και η Λαμπρινή Ζαρκωτού φτιάχνουν, παρά τις όποιες δυσκολίες συναντούν, αξιόλογα προϊόντα με αγνά υλικά και καλό αλεύρι.

Τι ψωνίζουμε: Μια σειρά πιτών, όπως οι γνωστές μας τυρόπιτες, σπανακόπιτες κ.λπ. Μεγάλη και η γκάμα των γλυκών καθώς και των κουλουριών, παξιμάδια και παξιμαδάκια και ένα σωρό άλλες λιχουδιές. Και ψωμί, ψωμιά μάλλον, όλων των ειδών. Χωριάτικα, με σουσάμι, μαύρα και λευκά, πολύσπορα, μαύρες μπαγκέτες για «υγιεινά» σάντουιτς, κι ένα τεράστιο καρβέλι σαν μεγάλο κεφάλι τυρί, το γιαννιώτικο ζυμωτό ψωμί. Όμως το «αστέρι» του μαγαζιού είναι το παραδοσιακό καρβέλι, ζυμωμένο με ξινό προζύμι. Το αλεύρι το φέρνουν από τα Γιάννενα και είναι αλεσμένο σε πετρόμυλο. Είναι το μόνο από τα ψωμιά που ψήνεται ακόμα στον ξυλόφουρνο, τα άλλα ψωμιά ψήνονται στον «κανονικό» φούρνο. Το καρβέλι βγαίνει σε 5 τύπους, μαύρο και λευκό ανάλατο, μαύρο και λευκό με αλάτι και καλαμποκιού. Κρατάει αναλλοίωτο για 11 μέρες εκτός ψυγείου. Είναι, νομίζω, ένα αλάνθαστο κριτήριο για την ποιότητα του ψωμιού.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών