ΑΓΟΡΑ

Στον Κρίνο τρώμε τους μοναδικούς τρύπιους λουκουμάδες

Στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Αιόλου βρίσκουμε σμυρναίικα γλυκά που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή από το 1923.

04.10.2021| Updated: 05.11.2021
Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας
Στον Κρίνο τρώμε τους μοναδικούς τρύπιους λουκουμάδες

Το 1923, ο Μικρασιάτης ζαχαροπλάστης Μηνάς Κασιμάτης ήρθε στην Ελλάδα από τη Σμύρνη και αγόρασε το κομψό διώροφο νεοκλασικό στην πιο εμπορική οδό της Αθήνας, την οδό Αιόλου. Στο κτίριο στεγαζόταν από το 1855 το πρώτο φαρμακείο της πρωτεύουσας, του Σταμάτη Κρίνου, εξ ου και ο Κασιμάτης έδωσε το όνομα «Κρίνος» στο ζαχαροπλαστείο του, στο οποίο οι Αθηναίοι γνώρισαν πολλά γλυκά άγνωστα μέχρι τότε. Ουρές σχημάτιζε ο κόσμος για να προμηθευτεί τις σμυρναίικες βασιλόπιτες, τα αρωματικά τσουρέκια, τα κουλούρια, τα περίφημα κατημέρια, σιροπιαστά γλυκά ταψιού και, φυσικά, λουκουμάδες.

Μέχρι σήμερα, με την ίδια ποιότητα και καλές πρώτες ύλες, που προμηθεύονται από μικρούς παραγωγούς κυρίως από τη Θήβα, ετοιμάζουν τα γλυκά, τις μπουγάτσες και τους λουκουμάδες τους. «Προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να ανανεωθούμε λίγο, γι’ αυτό φτιάχνουμε και λουκουμάδες με κρέμα κακάο-φουντούκι, με παγωτό, αλλά και μπουγάτσες με σφολιάτα δύο ειδών, την κλασική μας με αγνό βούτυρο και μια άλλη με μείγμα βουτύρου-μαργαρίνης, για να είναι λίγο πιο ελαφριά, κατά παραγγελία των πελατών μας. Κατά τα άλλα, εκτός από μια προσεκτική αναπαλαίωση που κάναμε το 2003, εμμένουμε σε αυτά που ξέρουμε και αγαπά ο κόσμος», εξηγεί η ψυχή του καταστήματος, ο κ. Γιώργος Φριλίγκος, που σε λίγο καιρό ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία στη νεότερη γενιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΛουκουμάδες Κτιστάκη στην Ομόνοια: 100 χρόνια γλύκαςΛουκουμάδες Κτιστάκη στην Ομόνοια: 100 χρόνια γλύκας

Όσο για τους φημισμένους λουκουμάδες του, αυτούς τους χρυσαφένιους με την τρύπα στη μέση , δεν υπάρχει μυστικό, όπως μας λέει, εκτός από το άφθονο θυμαρίσιο μέλι που βάζει στο σιρόπι (το 50% του σιροπιού είναι μέλι) και την εμπειρία χρόνων στο ζυμάρι, αλλά και στο κόψιμό τους με το χέρι (!), ώστε να αποκτήσουν τη χαρακτηριστική τρύπα.

 

Κρίνος

Αιόλου 87, Ομόνοια
  • Τηλέφωνο: 210-32.16.852.
  • Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 07.00-17.00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 07.00-21.00

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 167.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών