ΜΑΓΑΖΙΑ

Το success story ενός καλού φούρνου

Ένα εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο, μαζί με αρτοποιείο και καφενείο με καλό καφέ. Ολα σε ένα, σ’ ένα μοναδικό μαγαζί στη Θεσσαλονίκη, την «Εστία».

23.03.2016| Updated: 25.06.2021
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αβραμίδης
Το success story ενός καλού φούρνου

Ένα εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο, μαζί με αρτοποιείο και καφενείο με καλό καφέ. Ολα σε ένα, σ’ ένα μοναδικό μαγαζί στη Θεσσαλονίκη, την «Εστία».

Λάτρις του καφέ, διαλέγω πάντα, όταν βρίσκοµαι στη Θεσσαλονίκη, την «Εστία» για να πιω τον καφέ µου. Σε κεντρικό µέρος, πάνω στη Διαγώνιο, πέρασµα υποχρεωτικό. Εβλεπα πάντα και τα πολύ τραβηχτικά γλυκά της βιτρίνας, απολύτως του γούστου µου (δηλαδή της γαλλικής σχολής) και το φούρνο, αλλά προσπερνούσα, σφυρίζοντας δήθεν αδιάφορα. Μέχρι που Θεσσαλονικείς µού µίλησαν για το ψωµί της.

Το περίφηµο ψωµί µε προζύµι, για το οποίο είναι διάσηµη η «Εστία», ήταν όντως εξαιρετικό. Αλλά δεν έµεινα µόνο εκεί. Προχώρησα και στα γλυκά. Και είπαµε, της γαλλικής σχολής. Φρέσκα, πεντανόστιµα εκλέρ, µιλφέιγ, µους λεµόνι, µους σοκολάτα, προφιτερόλ και κάποια αγαπηµένα ιταλικά, όπως το τιραµισού και οι πανακότες. Αλλά και σιροπιαστά, και τσουρέκια, και κέικ, και όλων των ειδών τα σφολιατοειδή, και οι viennoiseries. Και παγωτά δικής τους παραγωγής πατενταρισµένα. Καθετοποιηµένα πράγµατα.

Μιλώντας µε τον Γιώργο Παπαχρίστο της ανώνυµης εταιρείας «Εστία», µένω άναυδη µε την πορεία και την επιτυχία της επιχείρησης. Ξεκινά από έναν παραδοσιακό φούρνο που ανοίγει το 1961 ο Αλκιβιάδης Παπαχρίστος, πατέρας του σηµερινού διευθύνοντος συµβούλου, στη γειτονιά του Φοίνικα. Με το ψωµί του, όπως λέµε µε το σπαθί του, κατακτά τη Θεσσαλονίκη. Σήµερα τα προϊόντα τους πωλούνται σε 17 ιδιόκτητα σηµεία πώλησης, αλλά και σε ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις εστίασης. Η εταιρεία δηλώνει στο ίντερνετ τζίρο για το 2011 13,5 εκατ. ευρώ, ενώ σήµερα βρίσκεται ακόµη παραπάνω. Επιπλέον, εγκαταστάσεις 3.000 τ.µ. στη βιοµηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου παράγεται το ψωµί τους που είναι και η υπερηφάνεια του κ. Παπαχρίστου. «Το ψωµί µας το παράγουµε οι ίδιοι µε φυσικό προζύµι, µε τον παραδοσιακό τρόπο, όλα µας τα προϊόντα είναι φρέσκα και αγνά, δεν έχουµε συντηρητικά και µακρές ηµεροµηνίες λήξης, φτιάχνουµε µόνοι µας όλα όσα είδατε εδώ. Στην επιχείρηση εργάζονται 135 άτοµα». Και ποιο είναι το πιο καλό σας ψωµί; «Το ζυµωτό µε προζύµι µε ωρίµαση 16 ωρών», λέει, και αισθάνοµαι ότι δεν «διαφηµίζει», πιστεύει ακράδαντα στην ποιότητα του ψωµιού του.

Ο ίδιος σπούδασε αρτοποιία στην Ελβετία και ζαχαροπλαστική στη Γαλλία, εξ ου και τα εξαιρετικά γλυκά. Και ο καφές σας γιατί είναι τόσο καλός; «Γιατί είναι δικό µας χαρµάνι, που το εισάγουµε από την Ιταλία µόνο εµείς κατ’ αποκλειστικότητα. Δεν θα τον βρείτε αλλού».

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών