ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Zampano: Νοστιμιές στο πιάτο, ελληνικός αμπελώνας στα ποτήρια και σούπερ φίνα ambience

Ένα πανέμορφο μπιστρό στου Ψυρρή με αξιολογότατη κουζίνα και μια θαυμάσια wine list.

26.06.2018| Updated: 31.10.2023
Zampano: Νοστιμιές στο πιάτο, ελληνικός αμπελώνας στα ποτήρια και σούπερ φίνα ambience

Ένα πανέμορφο μπιστρό στου Ψυρρή με αξιολογότατη κουζίνα και μια θαυμάσια wine list.

Η θέση: Λίγο πριν χωθείτε στα στενά του Ψυρρή, θα συναντήσετε το Zampano που πιάνει τη γωνία μεταξύ Σαρρή και Σαχτούρη, και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το θέατρο Εμπορικόν. Θα το αναγνωρίσετε από μακριά αυτό το νεοκλασικό κτίριο με την εντυπωσιακή τζαμένια πρόσοψη με το ευρωπαϊκό, κάπως ρετρό στυλ.

Η ατμόσφαιρα: Η ομάδα του Zampano και του City Circus – του hostel που συστεγάζεται με το εστιατόριο – σε συνεργασία με τους designers Maurizio και Giuseppe Alito, έχουν σκαρώσει ένα ατμοσφαιρικό χαρμάνι βίντατζ ρομαντισμού με δημιουργικές, βιομηχανικές πινελιές. Μια πράσινη, αριστοκρατική μαρμάρινη μπάρα σε στυλ αρ ντεκό, μια εντυπωσιακή ταπετσαρία με ζέβρες, έπιπλα που παραπέμπουν σε βιενέζικα καφέ. Το Zampano παίρνει το όνομά του από τον ομώνυμο κωμικοτραγικό ήρωα του φελινικού La Strada. Εδώ συντρώγουν θεατράνθρωποι και καλλιτέχνες, ταξιδιώτες και αυθεντικοί μπον βιβέρ.

Το φαγητό: Η σεφ Χρύσα Κατάκη βασισμένη στο δημοφιλές σενάριο της βατής δημιουργικής ελληνικής κουζίνας ετοιμάζει νόστιμα πιάτα, πολλά από τα οποία τα θυμάσαι με λαχτάρα και για χάρη τους θέλεις να επιστρέψεις. Εμείς ευχαριστηθήκαμε το σύνολο των πιάτων που δοκιμάσαμε. Νοστιμότατη η σαλάτα με τραγανά κολοκύθια στο γκριλ, καβουρδισμένα αμύγδαλα και κατσικίσιο τυρί Νάουσας, πολύ καλή, χορταστική και φίνα η ζεστή πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα και βινεγκρέτ μουστάρδας. Μας άρεσε πολύ η ιδέα με το σπετζοφάι σε πιτάκια που συνοδεύονταν από δυο ισορροπημένα και γευστικά ντιπ: μια δροσερή, μυρωδάτη σάλτσα γιαουρτιού με δυόσμο και μια γλυκόξινη μαρμελάδα ντομάτας. Δε συζητώ για το μοσχαρίσιο μεδούλι που σερβίρεται με χοντρό αλάτι, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρυγανισμένο ψωμί, είναι λιχουδιά για καλοφαγάδες. Ωστόσο το νοστιμότερο πιάτο που δοκιμάσαμε ήταν κάτι αέρινα dumplings λαχανοντολμά με λουκάνικο κεφτέ, κουκουνάρι και βερίκοκο σε σάλτσα αυγολέμονο – ένα πιάτο ωδή στους κλασικούς λαχανοντολμάδες, περίτεχνα παρουσιασμένο και με μεταξένια φινέτσα. Αρκετά καλή η καρμπονάρα τους με τσιπς σύγκλινο, καλοχυλωμένο και χορταστικό το κριθαρότο με μοσχαράκι και ξηρό ανθότυρο. Στο καλοκαιρινό μενού θα βρίσκουμε και πιάτα πιο εξωτικά, με θαλασσινό προσανατολισμό, όπως φιλέτο σολομού μαριναρισμένο σε σόγια και τζίντζερ, τόνος τατάκι, λαυράκι σεβίτσε και ριζότο με γαρίδες. Επίσης και κάποιες vegetarian επιλογές όπως σαλάτα με καρπούζι, αγγούρι, ελιές και φέτα, και ραγού μελιτζάνας. Το τσιζκέικ με μαρμελάδα βερίκοκο είναι σαν όνειρο θερινής νυκτός!

Ο λογαριασμός: 17-20 €/άτομο χωρίς τα ποτά.

Η κάβα: Αξιόλογη λίστα με κρασιά από τον αμπελότοπο της Ελλάδας, τα οποία είναι μάλιστα και εξαιρετικά καλά τιμολογημένα. Επίσης αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχει μια μικρή επιλογή από καλές ελληνικές μπίρες, όπως και ντόπια αποστάγματα από την Κρήτη, τη Νάουσα, τη Θεσσαλία, κλπ. Για όλα αυτά υπεύθυνος είναι ο σομελιέ Δημήτρης Μπαλωτής. Τα κρασιά της wine list πωλούνται και σε τιμή λιανικής για take away.

Επιπλέον πληροφορίες: Το City Circus που συστεγάζεται με το Zampano είναι ίσως το πιο δημοφιλές hostel της Αθήνας. Έτσι ειδικά τα πρωινά θα δείτε πολλούς ταξιδιώτες να παίρνουν το πρωινό τους στα τραπέζια του εστιατορίου, στο ισόγειο και στον πρώτο όροφο. Τούτων λεχθέντων αξίζει να περάσετε από εδώ και για πρωινό! Καθημερινά 08:00-00:00, Δευτέρα 08:00-17:00, Κυριακή 08:00-22:00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Εστιατόρια

Αθήνα

Ψυρρή

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών