Το αρνί σιγοψήνεται στον φούρνο για 3½ ώρες. Το τελευταίο μισάωρο, το περιχύνουμε με ένα μείγμα από ξινόγαλο και μυρωδικά, για να αποκτήσει μια ωραία αρωματική κρούστα. Τα συνοδευτικά του –πατάτες, γλυκοπατάτες, αλλά και καρότα και πορτοκάλια– ψήθηκαν στο ίδιο ταψί, για να πάρουν γεύση από το κρέας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑρνάκι στον φούρνο με κόκκινο κρασί και γαρίφαλαΑρνάκι στον φούρνο με κόκκινο κρασί και γαρίφαλα
30' προετοιμασία
3 ώρες και 30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 7-8

Για το τελείωμα

Διαδικασία

  1. Για το αρνάκι με πατάτες και γλυκοπατάτες, τυλιγμένο σε μπόλια και σιγοψημένο στον φούρνο ξεκινάμε και Τρίβουμε καλά το αρνί με αλάτι και πιπέρι και το αφήνουμε περίπου 1 ώρα εκτός ψυγείου, να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
  2. Τυλίγουμε κάθε κομμάτι με μπόλια.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C.
  4. Βάζουμε τις πατάτες στο μεγάλο ταψί του φούρνου.
  5. Κόβουμε τις γλυκοπατάτες (παράλληλα με το κοτσάνι τους) σε χοντρές ροδέλες πάχους 4 εκ. και με ένα μαχαίρι κάνουμε παράλληλες και κάθετες χαρακιές στη μία πλευρά κάθε ροδέλας, σε βάθος 1 εκ.
  6. Τις ρίχνουμε στο ταψί με τις πατάτες και αλατίζουμε καλά.
  7. Προσθέτουμε και τα καρότα, τις φέτες πορτοκαλιού, τα κλαράκια των μυρωδικών κομμένα σε τρία-τέσσερα κομμάτια και τις άδειες κούπες από τα λάιμ.
  8. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, τον χυμό λάιμ και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό και από πάνω βάζουμε τα κομμάτια του αρνιού.
  9. Ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στους 130°C, για 3 ώρες.
  10. Μόλις παρέλθει το τρίωρο, ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα υλικά για το τελείωμα, ξεφουρνίζουμε το φαγητό και περιχύνουμε τα κομμάτια του αρνιού με το μείγμα αυτό.
  11. Ξαναβάζουμε στον φούρνο, δυναμώνουμε τη φωτιά στους 180°C και ψήνουμε για 20-30 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα πάνω στο αρνί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αρνί

Άρθρα και Συνταγές με Γλυκοπατάτα

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών