10'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 40'
Υλικά
Μερίδες: 10 - 12Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χαλβά του κουταλιού με γάλα σόγιας, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.
- Προσθέτουμε το κουκουνάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλουμε το σιμιγδάλι να γίνει σπυρωτό και να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.
- Εν τω μεταξύ, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σόγιας μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αδειάζουμε το σιρόπι αργά-αργά στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, προσέχοντας να μην καούμε (το μείγμα θα κοχλάζει έντονα), ανακατεύουμε απαλά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σε τακτά διαστήματα ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Σιγοβράζουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και το καπάκι από πάνω και αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει για 15-30 λεπτά.
- Αφρατεύουμε καλά τον χαλβά με ένα πιρούνι και τον μοιράζουμε σε μπολάκια.
- Πασπαλίζουμε τον χαλβά με κανέλα και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 131.