ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧοιρινό με κολοκύθα στην κατσαρόλαΧοιρινό με κολοκύθα στην κατσαρόλα

«Στην πατρίδα είχε πολλούς αγριόχοιρους και με αυτούς έφτιαχναν αυτό το φαγητό. Εδώ το φτιάχνουμε με απλό χοιρινό. Κυριακάτικο ή γιορτινό φαγητό, βεβαίως, και το κρέας προερχόταν είτε από ζώα δικά μας είτε από κυνήγι, όπως το αγριογούρουνο», εξηγεί η Κούλα Κανέλου.

20' προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό με κυδώνια ξεκινάμε και σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κρέας και άφθονο νερό και το αφήνουμε να πάρει μία βράση, σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  2. Μόλις σταματήσει να βγαίνει αφρός, αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε το κρέας και πετάμε το νερό.
  3. Το σκουπίζουμε και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Στην ίδια, καλά καθαρισμένη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του αγριογούρουνου για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  5. Προσθέτουμε 300 ml νερό, αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις με σκεπασμένη κατσαρόλα, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις ντομάτες και άλλα 300 ml νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη κατσαρόλα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι το κρέας να έχει μαλακώσει πια αρκετά.
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μαλακώσουν καλά όλα τα υλικά, για περίπου 20 λεπτά.
  8. Αν, όταν πρόκειται να ρίξουμε τα κυδώνια, δούμε ότι το κρέας έχει ήδη μαλακώσει πολύ, το βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα, το αφήνουμε σε ένα πιάτο μέχρι να γίνουν τα κυδώνια και το προσθέτουμε ξανά στο τέλος του μαγειρέματος.
  9. Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε με προσοχή για να μη διαλυθούν τα κυδώνια και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.

Άρθρα και Συνταγές με Κυδώνι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών