40'
προετοιμασία
40' μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'
Υλικά
Τεμάχια: 20Για το φύλλο
Για τη γέμιση
Διαδικασία
Φύλλο
- Για τα χορτοκαλίτσουνα μοσχομύριστα, ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά.
- Ρίχνουμε σταδιακά περίπου 250 ml νερό, ζυμώνοντας με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστούμε λίγο νερό ή αλεύρι παραπάνω.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα, να ξεκουραστεί.
Γέμιση
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα χορταρικά με το κρεμμύδι για 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε να λαδωθούν και περιχύνουμε με τη ρακή.
- Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
- Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν από τα υγρά.
Χορτοκαλίτσουνα
- Με ένα κουπάτ ή χρησιμοποιώντας το πιατάκι του καφέ για οδηγό, κόβουμε μικρούς στρογγυλούς δίσκους.
- Γεμίζουμε κάθε δίσκο με 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας τις άκρες ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψουμε το 1/3 του σκεύους και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Τηγανίζουμε, σε δόσεις, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Εναλλακτικά, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα βάζουμε σε ταψί ελαφρώς αλευρωμένο. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 120.