1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τα καρότα
Διαδικασία
Φάβα
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1.200 ml νερό και τη φάβα.
- Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει και να σχηματίζει αφρό, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να λιώσει η φάβα, να χυλώσει και να εξατμιστούν τα υγρά.
- Αφαιρούμε και πετάμε το κρεμμύδι και αδειάζουμε τη φάβα σε ένα βαθύ μπολ σερβιρίσματος.
- Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της φάβας με διαφανή μεμβράνη (για να μην κάνει «πέτσα») και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Καρότα
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
- Ρίχνουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά.
- Περιχύνουμε με τη σόγια και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να «μελώνουν», και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
- Βάζουμε στα πιάτα τη φάβα, δίπλα τα καρότα, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι ή το σουσάμι και σερβίρουμε.