Απογειώνουμε τη σημερινή φάβα με τη σάλτσα σόγιας με καρότα, που χαρίζει ένταση και βάθος στη γεύση της οσπριάδας.

1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τα καρότα

Διαδικασία

  1. Φάβα: Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε 1.200 ml νερό και τη φάβα.
  2. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και, όταν αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει και να σχηματίζει αφρό, ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να λιώσει η φάβα, να χυλώσει και να εξατμιστούν τα υγρά. Αφαιρούμε και πετάμε το κρεμμύδι και αδειάζουμε τη φάβα σε ένα βαθύ μπολ σερβιρίσματος. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Καλύπτουμε την επιφάνεια της φάβας με διαφανή μεμβράνη (για να μην κάνει «πέτσα») και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Καρότα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Ρίχνουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1 - 2 λεπτά. Περιχύνουμε με τη σόγια και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να «μελώνουν», και πασπαλίζουμε με πιπέρι.
  4. Βάζουμε στα πιάτα τη φάβα, δίπλα τα καρότα, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι ή το σουσάμι και σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών