20'
προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 35'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε γκουζέρ (ανοιχτή πίτα με αλμυρή ζύμη σου) με καπνιστή πέστροφα, αρχικά προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200° C (σκάλα 6 στο γκάζι).
- Στη συνέχεια, βουτυρώνουµε ελαφρώς ένα ρηχό ταψί ή τη λαµαρίνα του φούρνου.
- Σε µια κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο µε 190 ml νερό σε µέτρια φωτιά και ανακατεύουµε για 2-3 λεπτά, µέχρι να λιώσει το βούτυρο και να κοχλάσουν τα υγρά.
- Προσθέτουµε µεµιάς όλο το κοσκινισµένο αλεύρι και την πάπρικα, ανακατεύοντας συνεχώς µε το σύρµα για 4-5 λεπτά, µέχρι να σχηµατιστεί µια λεία, γυαλιστερή υγρή ζύµη.
- Προσθέτουµε τα 2/3 του τυριού και ανακατεύουµε καλά.
- Προσθέτουµε ένα-ένα τα αυγά στο µείγµα, ενσωµατώνοντας καλά κάθε αυγό πριν προσθέσουµε το επόµενο – η ζύµη πρέπει να είναι παχύρρευστη.
- Βάζουµε κουταλιά-κουταλιά τη ζύµη στο βουτυρωµένο ταψί. Προσέχουµε να τη βάλουµε γύρω από τα τοιχώµατα και να αφήσουµε στο κέντρο χώρο για τη γέµιση.
- Το βάζουµε στον φούρνο και ψήνουµε για 45-50 λεπτά ή µέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει καλά.
Γέµιση
- Ψιλοκόβουµε τα φιλέτα της πέστροφας.
- Λιώνουµε το βούτυρο σε µια κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά.
- Προσθέτουµε το αλεύρι και ανακατεύουµε µε το σύρµα για να φτιάξουµε µια σάλτσα «ρου» (roux, η βάση της µπεσαµέλ) για 3 λεπτά χωρίς να αφήσουµε το «ρου» να πάρει χρώµα.
- Κατεβάζουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας µετά από κάθε προσθήκη µέχρι να οµογενοποιηθεί η σάλτσα.
- Το ξαναβάζουµε στη φωτιά και σιγοβράζουµε για 3 λεπτά.
- Προσθέτουµε την καπνιστή πέστροφα και τον άνηθο, ανακατεύουµε και αλατοπιπερώνουµε καλά.
- Αδειάζουµε τη γέµιση στο κέντρο της ψηµένης ζύµης και σκορπίζουµε το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουµε για άλλα 8-10 λεπτά, µέχρι να ζεσταθεί καλά.
- Σερβίρουµε, αµέσως, το γκουζέρ (ανοιχτή πίτα με αλμυρή ζύμη σου) με καπνιστή πέστροφα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Γαλλία».