Το γλάσο αυτό περιέχει αρκετή ζάχαρη και πήζει, σχηματίζοντας μια ωραία κρούστα στο κρεατικό ή πουλερικό στα οποία θα το αλείψουμε.
Υλικά
Μερίδες: για 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιούΔιαδικασία
- Για να φτιάξουμε γλάσο πορτοκαλιού, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να δέσει ελαφρά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Μυστικά
Η συνταγή της φωτογραφίας: Χοιρομέρι
Προμηθευόμαστε 1 καπνιστό χοιρομέρι με το λίπος του, βάρους 6-7 κιλών (ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το χαράξει σε καρεδάκια των 5 εκ.). Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Αλείφουμε γενναιόδωρα το χοιρομέρι, με 200 γρ. από το γλάσο, έτσι ώστε το μείγμα να μπει και στις χαρακιές. Το βάζουμε σε ταψί και το ψήνουμε για 25-35 λεπτά, γυρίζοντάς το μία φορά, ή μέχρι να ροδίσει εξωτερικά και να ζεσταθεί εσωτερικά.
Άλλες ιδέες για να το απολαύσουμε:
- Αλείφουμε μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος για φούρνο (π.χ. χοιρινό μπούτι) μετά την πρώτη ώρα ψησίματος, κάθε 10-15 λεπτά.
- Με τον ίδιο τρόπο γλασάρουμε και ψητή γαλοπούλα ή κοτόπουλο.
- Περιχύνουμε ένα κέικ βανίλιας ή πορτοκαλιού, αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.