Μια αυτοκρατορική συνταγή από το μακρινό Königsberg.

30' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 4

Για το μαγείρεμα+τη σάλτσα

Διαδικασία

  1. Κιμάς: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνουμε όλα τα υλικά για μερικά λεπτά, μέχρι να ενωθούν και να προκύψει ένα μείγμα αφράτο. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά για 8 ώρες) να αναμειχθούν οι γεύσεις και τα αρώματα. Πλάθουμε μεγάλους κεφτέδες στο μέγεθος μικρού λεμονιού.
  2. Μαγείρεμα+σάλτσα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα 3 λίτρα νερό (ή ζωμό ή μείγμα αυτών) μαζί με τα δαφνόφυλλα, τα μπαχάρια και αλατοπίπερο. Τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει βράση το υγρό. Όταν κοχλάσει, ρίχνουμε τους κεφτέδες και τους αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά. Ξαφρίζουμε με μια κουτάλα (όχι τρυπητή) για όση ώρα μαζεύεται αφρός στην επιφάνεια του υγρού. Μετά τους βγάζουμε σε μια πιατέλα και τους αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε το ζωμό μέσα στο οποίο έβρασαν οι κεφτέδες και τον φυλάμε για τη σάλτσα.
  3. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι βροχηδόν και ανακατεύουμε έντονα με έναν αυγοδάρτη για να μη σβολιάσει. Προσοχή: το αλεύρι πρέπει να ψηθεί και να ροδίσει ελαφρώς για να μην έχει η σάλτσα γεύση «αλευρίλας» μετά. Προσθέτουμε σε δόσεις το ζωμό μέσα στο οποίο έβρασαν οι κεφτέδες, ανακατεύοντας διαρκώς. Μπορεί να μην χρειαστεί όλος - εξαρτάται από το πόσο πυκνή θέλουμε τη σάλτσα. Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να δέσει. Προσθέτουμε την κάππαρη και μαγειρεύουμε για άλλα 1-2 λεπτά. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε το λεμόνι και τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ώστε να ενωθεί το μείγμα με τη σάλτσα. Το αποτέλεσμα είναι μια πυκνόρρευστη, πλούσια σάλτσα. Επαναφέρουμε τους κεφτέδες στην κατσαρόλα ώστε να ζεσταθούν. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
  4. Συνοδεύουμε με: Κατά κανόνα συνοδεύεται με βραστές πατάτες, όμως μπορούμε να το σερβίρουμε με βραστά ή ζεματιστά λαχανικά της αρεσκείας μας (π.χ. σπαράγγια) ή ακόμη και νιόκι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών