ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚέϊκ με αχλαδιά, καρυδιά και βουτυρόκρεμα αχλαδιούΚέικ με αχλάδια, καρύδια και βουτυρόκρεμα μελιού
20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: για 1 μέτρια φόρμα

Για το κέικ με κακάο, μήλα και κομμάτια σοκολάτας

Για το γλάσο (προαιρετικά)

Διαδικασία

Κέικ με κακάο, μήλα και κομμάτια σοκολάτας

  1. Για να φτιάξουμε το κέικ με κακάο, μήλα και κομμάτια σοκολάτας, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις.
  2. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά και μετά προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά.
  3. Χτυπάμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε το νερό και στη συνέχεια το αλεύρι, το κακάο και τα μπαχαρικά.
  4. Σταματάμε το χτύπημα, ρίχνουμε τα μήλα και τη σοκολάτα, και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μέτρια φόρμα του κέικ.
  6. Ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για περίπου 90 λεπτά.
  7. Ελέγχουμε αν έγινε βυθίζοντας τη λάμα ενός λεπτού μαχαιριού στο κέντρο του κέικ – αν βγει χωρίς υπολείμματα ζύμης, είναι έτοιμο, διαφορετικά ψήνουμε λίγο ακόμη. Αν το κέικ ροδίσει έντονα και δεν έχει γίνει, το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.
  8. Βγάζουμε το κέικ, αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.

Γλάσο

  1. Αν θέλουμε να φτιάξουμε και το γλάσο, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
  2. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την αποσύρουμε λίγο πριν βράσει. Την αδειάζουμε πάνω από την κουβερτούρα και περιμένουμε 1 λεπτό.
  3. Έπειτα, ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα έως ότου γίνει ένα λείο σοκολατένιο γλάσο.
  4. Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 127.

Άρθρα και Συνταγές με Κακάο

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών