2 ώρες προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 5 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 12

 

Διαδικασία

  1. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μήλο, τα σύκα, όλες τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε καλά με το ΦΤΕΡΟ. Προσθέτουμε τα ψίχουλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη, τα ξερά φρούτα, το αλάτι, το ξύσμα και το χυμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε κατά μέρος.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο και το μέλι και τα ζεσταίνουμε σε σχετικά χαμηλή φωτιά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν με το μείγμα βουτύρου, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρουμε, αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο όπου βρίσκεται το μείγμα με τα ξερά φρούτα και χτυπάμε για 1 λεπτό με το ΦΤΕΡΟ.
  3. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι με ένα χέρι, που να χωρά σε μια φαρδύτερη κατσαρόλα. Βουτυρώνουμε μια λαδόκολλα και σκεπάζουμε το κατσαρόλι, με τη βουτυρωμένη πλευρά. Σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το οποίο σφίγγουμε γύρω από τα χείλη της φόρμας για να μην ανοίξει. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό περίπου μέχρι τη μέση (όχι περισσότερο) και το ζεσταίνουμε μέχρι να κοχλάσει. Τοποθετούμε στην κατσαρόλα με προσοχή το κατσαρολάκι με την πουτίγκα -το νερό πρέπει να φτάνει μέχρι τα 3/4 του μικρού σκεύους. Φτιάχνουμε δηλαδή ένα είδος μπεν μαρί. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε το νερό να σιγοβράζει και σιγοψήνουμε την πουτίγκα για 3 ώρες. Κατά διαστήματα προσθέτουμε βραστό νερό στην κατσαρόλα ώστε η ποσότητα και η στάθμη του να είναι σταθερές σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
  4. Βγάζουμε προσεκτικά το κατσαρόλι από το μεγαλύτερο σκεύος και αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει εκεί. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και σκεπάζουμε τη φόρμα με μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε την πουτίγκα εκτός ψυγείου αλλά σε δροσερό σημείο. Οποτε πρόκειται να τη σερβίρουμε την ξαναβάζουμε στο μπεν μαρί, ακριβώς με τον τρόπο που περιγράψαμε προηγουμένως και την ζεσταίνουμε για 30 λεπτά.
  5. Σερβίρουμε σε πιάτα ή σε μπολ, με κουτάλι (η πουτίγκα είναι ένα σχετικά λασπώδες μείγμα) και, αν θέλουμς, συνοδεύουμε με έτοιμη σάλτσα καραμέλα ή με μπάλες παγωτό βανίλια.
  6.  

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών