Οι Ισπανοί λατρεύουν τα λαχανικά και τα όσπρια. Και αγαπούν εξαιρετικά τον συνδυασµό λαχανικών µε την αλµυρή γεύση του χαµόν. Αυτό το πιάτο µπορεί να προσφερθεί σε ένα τάπας µπαρ ή σε ένα µενού ως ορεκτικό και παραδοσιακά σερβίρεται στα ισπανικά σπίτια ως συνοδευτικό.
25'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 10'
Διαδικασία
- Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το βούτυρο σε µέτρια φωτιά και βάζουµε το κρεµµύδι, το χαµόν και το σκόρδο. Σοτάρουµε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, µέχρι να µαραθεί το κρεµµύδι. ∆υναµώνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε τα κουκιά και το κρασί. Μαγειρεύουµε για περίπου 10-15 λεπτά ή µέχρι τα υγρά να µειωθούν στο µισό. Προσθέτουµε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και αλατοπίπερο, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά. Βγάζουµε το καπάκι και αφήνουµε να σιγοβράζει για άλλα 10 - 15 λεπτά ή µέχρι τα κουκιά να γίνουν τρυφερά και τα περισσότερα υγρά να εξατµιστούν.
- Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό ως µεζέ µε φρυγανισµένο ψωµί.