Οι Ισπανοί λατρεύουν τα λαχανικά και τα όσπρια. Και αγαπούν εξαιρετικά τον συνδυασµό λαχανικών µε την αλµυρή γεύση του χαµόν.
25'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 9 ώρες και 10'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε κουκιά με χαμόν, αρχικά ζεσταίνουμε, σε µια µεγάλη κατσαρόλα, το βούτυρο σε µέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, βάζουµε το κρεµµύδι, το χαµόν, το σκόρδο και σοτάρουµε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, µέχρι να µαραθεί το κρεµµύδι.
- ∆υναµώνουµε τη φωτιά και προσθέτουµε τα κουκιά και το κρασί.
- Μαγειρεύουµε για περίπου 10-15 λεπτά ή µέχρι τα υγρά να µειωθούν στο µισό.
- Προσθέτουµε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και αλατοπίπερο, χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά.
- Βγάζουµε το καπάκι και αφήνουµε να σιγοβράζει για άλλα 10 - 15 λεπτά ή µέχρι τα κουκιά να γίνουν τρυφερά και τα περισσότερα υγρά να εξατµιστούν.
- Σερβίρουµε, τα κουκιά με χαμόν, ζεστά ως µεζέ µε φρυγανισµένο ψωµί.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ισπανία».