Αρωματικό και πολύ νόστιμο το φαγητό για το τραπέζι της Κυριακής.

30' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση:

Διαδικασία

  1. Γέμιση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο, το σκόρδο, τα κουκουνάρια, το ρύζι, τις στραγγισμένες σταφίδες, αλάτι και πιπέρι.
  2. Γέμισμα+ψήσιμο: Πλένουμε τα κουνέλια, καθαρίζουμε καλά τις κοιλότητες στην κοιλιά τους και τα σκουπίζουμε. Μοιράζουμε το μείγμα της γέμισης μέσα στις κοιλότητες της κοιλιάς των κουνελιών και στη συνέχεια ράβουμε τα ανοίγματα με σπάγκο και μεγάλη βελόνα.
  3. Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και βάζουμε μέσα το ένα κουνέλι, λυγισμένο με προσοχή σε ημικύκλιο, για να χωρέσει στο σκεύος χωρίς να ανοίξει. Το σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Το γυρίζουμε προσεκτικά από την άλλη μεριά και το σοτάρουμε για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Σβήνουμε με το μισό κρασί και το μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί. Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε το κουνέλι σε μια μεγάλη γάστρα.
  4. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το δεύτερο κουνέλι με τον ίδιο τρόπο. Σβήνουμε με το υπόλοιπο κρασί και, μόλις εξατμιστεί, μεταφέρουμε και το δεύτερο κουνέλι στη γάστρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Περιχύνουμε τα κουνέλια με τα 300 ml νερό αρωματισμένο με το φασκόμηλο.
  5. Βάζουμε τις πατατούλες γύρω και ανάμεσα από τα κουνέλια, τις περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο ή το λάδι και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι τα κουνέλια να μαλακώσουν καλά. Αν κατά το ψήσιμο, χρειαστεί να προσθέσουμε νερό, βάζουμε ζεστό.
  6. Πώς κόβουμε το κουνέλι; Το κουνέλι κόβεται σχετικά εύκολα λόγω των μικρών και εύθραυστων οστών του: πρώτα κόβουμε με καλό μαχαίρι τα δύο μπούτια και τα δύο χεράκια τους (δηλαδή τα μπροστινά πόδια). Κάθε πόδι και χέρι μπορούμε, αν θέλουμε, να το κόψουμε, στην κλείδωση, στη μέση. Ετσι έχουμε 8 κομμάτια, τα οποία βάζουμε στην πιατέλα. Κόβουμε τον κορμό είτε σε 2 - 3 μικρότερα κομμάτια είτε σε «φέτες», πάχους περίπου 3 εκ., σαν φέτες από ρολό. Επειδή ο κορμός δεν έχει πολύ ψαχνό, βάζουμε σε κάθε μερίδα κομμάτια και από μπούτια ή χεράκια αλλά και από κορμό. Τη μικρή ποσότητα γέμισης τη βάζουμε σε χωριστό μπολ ή γύρω-γύρω στην πιατέλα.
  7. Στο ποτήρι μας ένα πλούσιο λευκό κρασί! Ενα ώριμο Chardonnay σκέτο ή σε χαρμάνι. Εναλλακτικά, μια νέας εποχής ρετσίνα με ωραία βαλσαμικά αρώματα!

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών