ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚουνέλι με φασολάκιαΚουνέλι κοκκινιστό με φασολάκια, ένα θεσπέσιο φαγητό από την Κρήτη Είναι ένα πιάτο που ο Λευτέρης Λαζάρου σκαρφίστηκε συνθέτοντας μεταξύ τους στοιχεία που αναφέρονται στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα Παραμύθι χωρίς όνομα.

35' προετοιμασία
1 ώρα και 45' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες – από 1 μικρή μερίδα στον καθένα

Για το κουνέλι

Για τη σάλτσα

Για τα μήλα

Διαδικασία

Σάλτσα

  1. Για να φτιάξουμε κουνέλι στον φούρνο με κρασάτη σάλτσα και μήλα, ξεκινάμε με τη σάλτσα.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κόκαλα του κουνελιού για 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα παντού. Δεν μας πειράζει να «πιάσουν» λίγο στον πάτο της κατσαρόλας, απεναντίας αυτά τα υπολείμματα θα δώσουν έξτρα νοστιμιά στη σάλτσα.
  3. Ρίχνουμε, σε δύο τρεις δόσεις, τα πράσα, τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα και τα σοτάρουμε και αυτά για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε την ντομάτα και το ξινόμηλο, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε τους δύο ζωμούς, τα μυρωδικά και το μέλι.
  5. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, με σκεπασμένη κατσαρόλα.
  6. Σουρώνουμε το ζουμί, πιέζοντας τα στερεά υλικά με ξύλινη κουτάλα μέσα από λεπτή σήτα, και το αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι.
  7. Βράζουμε σε σχετικά δυνατή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι η ποσότητα να μειωθεί και να δέσει σε σάλτσα.

Μήλα

  1. Βάζουμε το νερό να πάρει βράση σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το θυμάρι, το κομμένο λεμόνι και τα μήλα.
  2. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 4 λεπτά (μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το υγρό) και αποσύρουμε από τη φωτιά. Με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μήλα και τα απλώνουμε σε ένα ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα.
  3. Προθερμαίνουμε το γκριλ σε υψηλή θερμοκρασία και ψήνουμε τα μήλα για λίγα λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά.

Κουνέλι

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, κατά προτίμηση σχαροτήγανο, και σοτάρουμε τα κομμάτια του κουνελιού σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να αποκτήσουν τις χαρακτηριστικές σκούρες ραβδώσεις και από τις δύο πλευρές.
  3. Τα μεταφέρουμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα, σε μονή στρώση, και ανάμεσά τους σκορπίζουμε τα κομματάκια βουτύρου και το θυμάρι.
  4. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά ή λίγο παραπάνω, αν τα κομμάτια είναι μεγάλα.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε σε πιάτα το κουνέλι και τα μήλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Κουνέλι

Άρθρα και Συνταγές με Κρασί

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών