Υλικά
Κομμάτια: 10
Για τα μπισκότα σαμπλέ
Για την πραλίνα φουντουκιού
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής με πραλίνα
Για το στόλισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη κρέμα με πραλίνα φουντουκιού πάνω σε μπισκότα σαμπλέ, ξεκινάμε με τα μπισκότα και στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για 5-6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και τέλος ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, χτυπώντας σύντομα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη.
- Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών, την απλώνουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
- Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε τις λαδόκολλες και με κουπάτ με σχήμα λουλουδιού (ή με απλό στρογγυλό διαμέτρου 5 εκ.) κόβουμε περίπου 10 κομμάτια.
- Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 165°C για περίπου 12 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.
Πραλίνα φουντουκιού
- Απλώνουμε τα φουντούκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 175°C για 12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μετρώντας με θερμόμετρο, μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει τους 120°C.
- Προσθέτουμε τα ζεστά φουντούκια και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του κατσαρολιού σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
- Το σπάμε σε κομμάτια και τα χτυπάμε μαζί με το αλάτι στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν μια πυκνή μάζα.
- Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη 65 γρ. που θα χρειαστούμε για τη συνταγή (φυλάσσουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο, τυλιγμένη καλά σε μεμβράνη, για άλλη συνταγή).
Κρέμα ζαχαροπλαστικής
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κάψει το γάλα, αλλά να μην αφρίσει και φουσκώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα, χτυπώντας έντονα και διαρκώς με το σύρμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5 λεπτά με συνεχές ανακάτεμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και τα 65 γρ. πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
- Αδειάζουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.
Συναρμολόγηση
- Χτυπάμε την κρέμα με το μίξερ ή με σύρμα μέχρι να αφρατέψει καλά.
- Τη βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη-αστέρι και σχηματίζουμε ροζέτες πάνω σε κάθε μπισκότο.
- Διακοσμούμε με σπασμένα, καβουρδισμένα φουντούκια και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.