ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚρέμα καραμελέ με καφέ και φουντούκιΚρέμα καραμελέ με καφέ και φουντούκι

Έχουν μια παιδική γεύση, μια γλυκιά αθωότητα αυτά τα βουτυρένια, αρωματικά μπισκότα. Καλύπτονται με την πιο πλούσια κρέμα και σπιτική πραλίνα και είναι ιδανικά τόσο για επιδόρπιο μαζί με τον καφέ, όσο και για πρωινό κάθε ημέρα γιορτινή ή καθημερινή.

45' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
5 ώρες αναμονή
Σύνολο: 6 ώρες και 10'

Υλικά

Κομμάτια: 10

Για τα μπισκότα σαμπλέ

Για την πραλίνα φουντουκιού

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής με πραλίνα

Για το στόλισμα (προαιρετικά)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη κρέμα με πραλίνα φουντουκιού πάνω σε μπισκότα σαμπλέ, ξεκινάμε με τα μπισκότα και στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη για 5-6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, και τέλος ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, χτυπώντας σύντομα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε μια μαλακή ζύμη.
  3. Την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών, την απλώνουμε ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ.
  4. Την επόμενη ημέρα αφαιρούμε τις λαδόκολλες και με κουπάτ με σχήμα λουλουδιού (ή με απλό στρογγυλό διαμέτρου 5 εκ.) κόβουμε περίπου 10 κομμάτια.
  5. Τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 165°C για περίπου 12 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.

Πραλίνα φουντουκιού

  1. Απλώνουμε τα φουντούκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 175°C για 12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.
  2. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, μετρώντας με θερμόμετρο, μέχρι η θερμοκρασία του σιροπιού να φτάσει τους 120°C.
  3. Προσθέτουμε τα ζεστά φουντούκια και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αδειάζουμε το περιεχόμενο του κατσαρολιού σε ένα κομμάτι λαδόκολλα. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  5. Το σπάμε σε κομμάτια και τα χτυπάμε μαζί με το αλάτι στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν μια πυκνή μάζα.
  6. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη 65 γρ. που θα χρειαστούμε για τη συνταγή (φυλάσσουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο, τυλιγμένη καλά σε μεμβράνη, για άλλη συνταγή).

Κρέμα ζαχαροπλαστικής

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κάψει το γάλα, αλλά να μην αφρίσει και φουσκώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα τους κρόκους με το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ρίχνουμε λίγο λίγο το καυτό γάλα, χτυπώντας έντονα και διαρκώς με το σύρμα.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να πάρει βράση. Βράζουμε για 5 λεπτά με συνεχές ανακάτεμα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτουμε το βούτυρο και τα 65 γρ. πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
  6. Αδειάζουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας για να μη σχηματιστεί κρούστα και βάζουμε στο ψυγείο για 5 ώρες.

Συναρμολόγηση

  1. Χτυπάμε την κρέμα με το μίξερ ή με σύρμα μέχρι να αφρατέψει καλά.
  2. Τη βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη-αστέρι και σχηματίζουμε ροζέτες πάνω σε κάθε μπισκότο.
  3. Διακοσμούμε με σπασμένα, καβουρδισμένα φουντούκια και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών