Τις έφτιαξε για μας η Ασημίνα Κατσιβέλη Κατσιώρχη από το Διρό.
30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις μανιάτικες κουταλίδες σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά με σταθερή ροή το νερό, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας.
- Μόλις τελειώσει το νερό θα πρέπει το μείγμα μας να μοιάζει με σφιχτό χυλό, σχεδόν σαν ζυμαράκι.
- Αν κολλάει στα χέρια μπορούμε να προσθέσουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
- Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (ή κάπου ζεστά) για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει.
- Σε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά.
- Μόλις κάψει παίρνουμε με το κουτάλι μικρές δόσεις από το ζυμάρι και τις βυθίζουμε στο ελαιόλαδο.
- Τηγανίζουμε για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Καλό θα είναι να τις βάζουμε στο τηγάνι λίγες λίγες για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού.
- Βάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
- Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα, ή αν θέλουμε μέλι (αντί ζάχαρης).
- Τρώγονται χλιαρές.
- Λίγα λόγια για τη συνταγή: Οι κουταλίδες είναι οι πρόχειρες τηγανίτες της Μάνης.
- Τις ονομάζουν έτσι επειδή ρίχνουν τη ζύμη στο καυτό λάδι με το κουτάλι.
- Τρώγονται ζεστές πασπαλισμένες με ζάχαρη ή μέλι και κανέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 24.