ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελιτζανοσαλάτα με τυρί (Μερεντζένα κον κέσο)Μελιτζανοσαλάτα με τυρί (Μερεντζένα κον κέσο) Οι Βεδουίνοι μάγειρες στην Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης στο Σινά που μας έδωσαν τη συνταγή μάς είπαν να χρησιμοποιήσουμε 8 λεμόνια! Εννοούσαν, όμως, τα μικρά αιγυπτιακά λεμονάκια που πουλάνε παντού στις αγορές του Καΐρου. Πρόκειται για ένα είδος μικρού λάιμ, που το λένε «λάιμο». Νικολέτα Μακρυωνίτου

 

20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: για 6-8 μερίδες, ως ορεκτικό

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230°C.
  2. Πλένουμε, σκουπίζουμε και τρυπάμε τις μελιτζάνες με τη μύτη ενός μαχαιριού σε διάφορα σημεία.
  3. Τις ακουμπάμε στη σχάρα του φούρνου και τις ψήνουμε για 20-30 λεπτά, γυρίζοντάς τες τακτικά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να καψαλιστεί καλά και η σάρκα τους να μαλακώσει τόσο ώστε να τρυπιέται εύκολα με ένα μαχαίρι.
  4. Τις ξεφουρνίζουμε.
  5. Μόλις κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση.
  6. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε την ψημένη σάρκα τους και την ψιλοκόβουμε σε μεγάλο μπολ.
  7. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, το κύμινο, τη ρίγανη, την ντομάτα, ελάχιστο μπούκοβο και ανακατεύουμε καλά.
  8. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με λίγο καυτό νερό μέχρι να διαλυθεί και να γίνει σαν αλοιφή.
  9. Το προσθέτουμε στη μελιτζανοσαλάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθεί και τα υλικά να μισολιώσουν.
  10. Τέλος, ρίχνουμε τον χυμό λάιμ ή λεμονιού, ανακατεύουμε και διορθώνουμε τη γεύση, καταπώς θέλουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

Άρθρα και Συνταγές με Μελιτζάνες

Άρθρα και Συνταγές με Σκόρδο

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών