Η συνταγή είναι της κ. Κικής Ζυγομαλά, η οποία αποκωδικοποίησε τις παλιές συνταγές που έπεσαν στα χέρια της από τους Χιώτες προγόνους των Ζυγομαλάδων και εμπλούτισε αυτή την εξαιρετική συνταγή για μελομακάρονα, χρησιμοποιώντας χυμό και φλούδα από τα ξακουστά μανταρίνια που της στέλνουν κάθε χρόνο από τον Κάμπο της Χίου. «Δεν θέλουν καθόλου ζύμωμα τα μελομακάρονα, γιατί βγάζουν τα λάδια», μας συμβουλεύει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή τζαντούγιαΜελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος ή τζαντούγια
1 ώρα προετοιμασία
25' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Βάρος: Για 4 κιλά

Για το σιρόπι

Για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για τα Χιώτικα μελομακάρονα με μανταρίνι ρίχνουμε σε ένα βαθύ σκεύος όλα τα υγρά.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και τον πολτό από τις φλούδες.
  3. Ανακατεύουμε με το χέρι πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
  4. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη ζύμη. Δεν ζυμώνουμε έντονα.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  6. Πλάθουμε μικρά οβάλ μελομακάρονα, τα βάζουμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε σε δόσεις για περίπου 20-25 λεπτά.
  7. Ξεφουρνίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέχρι να γίνουν χλιαρά.
  8. Εν τω μεταξύ, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 4 λεπτά (από το σημείο βρασμού), ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  10. Ρίχνουμε τα χλιαρά μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για περίπου 1 λεπτό.
  11. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.
  12. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τα καρύδια και λίγη κανέλα.

Μυστικά

* Το Κοινό Χιώτικο Μανταρίνι είναι η πιο παλιά ελληνική ποικιλία, γνωστή και ως «Μανταρίνι Χίου» και είναι Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Δυστυχώς σπάνια φτάνουν στις αγορές εκτός Χίου, αφού η παραγωγή τους ίσα που καλύπτει τις ανάγκες του νησιού. Εμείς για τα μελομακάρονά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επίσης νόστιμα «τύπου Χίου» μανταρίνια που ευδοκιμούν σε ηλιόλουστες και θερμές περιοχές της Ελλάδας και βρίσκουμε στις περισσότερες λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ από τον Νοέμβριο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 176.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Κονιάκ

Άρθρα και Συνταγές με Μανταρίνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών