15'
προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 55'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχάρι με ξερά φασόλια, ξεκινάμε αποβραδίς και μουσκεύουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη νερό.
- Την επομένη, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσουν, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 1 ώρα.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε το μοσχάρι με χαρτί. Πρέπει να είναι στεγνό για να ροδίσει σωστά και να νο στιμίσει στο σοτάρισμα.
- Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και, μόλις κάψει, βάζουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, για περίπου 7 - 8 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα των υλικών για άλλα 2 - 3 λεπτά.
- Προσθέτουμε το κρασί, την ντομάτα, το σκόρδο, τη δάφνη και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
- Όταν ξεκινήσει το φαγητό να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για περίπου 5 - 10 λεπτά ή για όση ώρα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του φαγητού.
- Σιγοβράζουμε (το υγρό πρέπει να κοχλάζει σιγανά) συνολικά για 50 λεπτά - 1 ώρα. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (μόνο ζεστό).
- Μόλις το μοσχάρι έχει μαλακώσει μεν αλλά όχι τελείως, προσθέτουμε τα φασόλια (και νερό αν χρειαστεί) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερά το μοσχάρι και τα φασόλια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
- Αν υπάρχουν παραπανίσια υγρά, σουρώνουμε το μοσχάρι και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε, αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το μαϊντανό.
- Σερβίρουμε, το μοσχάρι με ξερά φασόλια, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Θα συνέχιζα με το κρασί του μαγειρέματος. Ένα Ασύρτικο δηλαδή, αλλά περασμένο από βαρέλι, και, ακόμα καλύτερα, ένα Νυχτέρι Σαντορίνης.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.