ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠράσινα φασολάκια με αγγούρι, δυόσμο και ψητό μοσχάριΦασολάκια σαλάτα με ψητό μοσχάρι και αγγουράκι
15' προετοιμασία
2 ώρες και 40' μαγείρεμα
8 ώρες αναμονή
Σύνολο: 10 ώρες και 55'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μοσχάρι με ξερά φασόλια, ξεκινάμε αποβραδίς και μουσκεύουμε τα φασόλια σε μια λεκάνη νερό.
  2. Την επομένη, τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  3. Τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό να βράσουν, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για περίπου 1 ώρα.
  4. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά.
  5. Πλένουμε και σκουπίζουμε το μοσχάρι με χαρτί. Πρέπει να είναι στεγνό για να ροδίσει σωστά και να νο στιμίσει στο σοτάρισμα.
  6. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το λάδι και, μόλις κάψει, βάζουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές, για περίπου 7 - 8 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα των υλικών για άλλα 2 - 3 λεπτά.
  8. Προσθέτουμε το κρασί, την ντομάτα, το σκόρδο, τη δάφνη και 1 φλιτζάνι ζεστό νερό.
  9. Όταν ξεκινήσει το φαγητό να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαφρίζουμε για περίπου 5 - 10 λεπτά ή για όση ώρα σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του φαγητού.
  10. Σιγοβράζουμε (το υγρό πρέπει να κοχλάζει σιγανά) συνολικά για 50 λεπτά - 1 ώρα. Παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό (μόνο ζεστό).
  11. Μόλις το μοσχάρι έχει μαλακώσει μεν αλλά όχι τελείως, προσθέτουμε τα φασόλια (και νερό αν χρειαστεί) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνουν πολύ τρυφερά το μοσχάρι και τα φασόλια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
  12. Αν υπάρχουν παραπανίσια υγρά, σουρώνουμε το μοσχάρι και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να πήξει.
  13. Αποσύρουμε, αφαιρούμε το σκόρδο και τη δάφνη, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και προσθέτουμε το μαϊντανό.
  14. Σερβίρουμε, το μοσχάρι με ξερά φασόλια, χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα συνέχιζα με το κρασί του μαγειρέματος. Ένα Ασύρτικο δηλαδή, αλλά περασμένο από βαρέλι, και, ακόμα καλύτερα, ένα Νυχτέρι Σαντορίνης.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 78.

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φασόλια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών