ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜπάρες με ταχίνι και κορν φλέϊκςΜπάρες με ταχίνι και κορν φλέικς
30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Κομμάτια: 16

Για τη μαρμελάδα (για 1 κιλό)

Για τις μπάρες καρύδας

Διαδικασία

Μαρμελάδα βερίκοκο

  1. Βάζουμε τα καθαρισμένα βερίκοκα σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια. Τα βερίκοκα θα μαλακώσουν και θα γίνουν μια μάζα.
  2. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται το μείγμα παχύρρευστο σαν πουρές.
  3. Για να ελέγξουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, μπορούμε με ένα κουτάλι να ρίξουμε μια μικρή ποσότητα σε ένα πιατάκι που προηγουμένως ήταν στην κατάψυξη. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά κάνουμε με το δάχτυλό μας μια γραμμή μέσα στη μαρμελάδα. Εάν η μαρμελάδα σταθεί και εξακολουθεί να υπάρχει η γραμμή στη μέση, τότε είναι έτοιμη, εάν όμως κυλάει και γεμίζει ξανά τη γραμμή, τότε χρειάζεται κι άλλο βράσιμο.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη ρίχνουμε σε μεγάλο γυάλινο αποστειρωμένο βάζο. Κλείνουμε καλά με το καπάκι, αναποδογυρίζουμε το βάζο και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει εντελώς.

Μπάρες καρύδας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ορθογώνιο ταψί με διαστάσεις 23 x 33 εκ.
  2. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την καρύδα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και με τα δάχτυλά μας αρχίζουμε να τρίβουμε τα υλικά ώστε να φτιάξουμε ένα μείγμα με υφή όπως τα ψίχουλα ψωμιού.
  4. Χωρίζουμε το μείγμα σε 2 δόσεις. Το ένα από αυτά το αδειάζουμε στο ταψί και το στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Απλώνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
  6. Σκορπίζουμε πάνω από τη μαρμελάδα το άλλο μισό ψιχουλιαστό μείγμα και πιέζουμε ελαφρά με τις παλάμες μας.
  7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει η επιφάνειά του. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Μυστικά

Τα κουκούτσια από τα βερίκοκα δεν τα πετάμε, καθώς με αυτά και τα «αμυγδαλάκια» στο εσωτερικό τους φτιάχνουμε λικέρ πικραμύγδαλο!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Βερίκοκα

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδα

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών