Η μπανάνα είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα μικρών και μεγάλων και από τα λίγα που μπορούμε να μεταφέρουμε εύκολα και να φάμε όπου και αν είμαστε. Μπορεί να φαγωθεί ως σνακ που θα μας «κρατήσει» και θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για να συνεχίσουμε τη μέρα μας. Μπορούμε να την καταναλώσουμε σκέτη ή πασπαλισμένη με κανέλα, να την κόψουμε σε φέτες και να την προσθέσουμε σε νιφάδες βρώμης, δημητριακά πρωινού, φρουτοσαλάτες ή smoothies, να την αναμείξουμε με γάλα, γιαούρτι ή κρεμώδη τυριά, να φτιάξουμε χυμό, κρέμα, μους, cookies, γέμιση για σάντουιτς ή κέικ.

Ποια η διαφορά της ντόπιας μπανάνας με της εισαγωγής; Η βασική διαφορά είναι ότι πρόκειται για διαφορετική ποικιλία. Η δική μας, η ντόπια, μέσα από τη μακρόχρονη καλλιέργεια έχει εγκλιματιστεί στο τερουάρ είναι πιο νόστιμη με διακριτή υπεροχή στη γεύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑβοκάντο: 25 συνταγές με τον θρεπτικό καρπόΑβοκάντο: 25 συνταγές με τον θρεπτικό καρπό

Μπανάνες Κρήτης

Οι κρητικές μπανάνες είναι πιο κοντές από τις κανονικές, με περισσότερα σάκχαρα και πολύ αρωματικές. Όπως όλες οι μπανάνες, κόβονται από το δέντρο όταν είναι ακόμα πράσινες και αφήνονται να ωριμάσουν σε ειδικούς αποθηκευτικούς θαλάμους-ψυγεία, όπου εκκρίνεται μικρή ποσότητα αιθυλενίου. Το αιθυλένιο είναι μια ουσία που εκλύεται από φρούτα όπως το μήλο και έχει την ιδιότητα να επισπεύδει την ωρίμασή τους. Τίποτε άλλο δεν χρησιμοποιείται, ούτε ψεκάζονται με μυκητοκτόνα, αφού δεν πρόκειται να ταξιδέψουν μακριά. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ελληνικής μπανάνας. Αξιοπερίεργο είναι επίσης ότι δεν έχουν εποχικότητα. Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο σε λαϊκές αγορές και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ. Την άνοιξη και το καλοκαίρι απλώς ωριμάζουν πιο γρήγορα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜανταρίνι: 23 μοσχομυριστές αλμυρές και γλυκές συνταγέςΜανταρίνι: 23 μοσχομυριστές αλμυρές και γλυκές συνταγές

Όσο πιο πράσινες είναι όταν τις αγοράζουμε, τόσο πιο άγουρες. Ακόμη κι έτσι, όμως, ωριμάζουν στη φρουτιέρα μας μέσα σε 1 – 2 ημέρες και αποκτούν πιο βαθιά και μελένια γεύση. Από τη στιγμή που θα τις καθαρίσουμε, μαυρίζουν γρήγορα, επομένως, αν τις προορίζουμε για φρουτοσαλάτα, καλό είναι να τις περιχύσουμε με λίγο χυμό λεμονιού. Αν πάλι θέλουμε να γαρνίρουμε τάρτες ή τούρτες, είναι προτιμότερο να τις αλείψουμε με λίγη μαρμελάδα, την οποία βράζουμε, ώστε να γίνει πιο ρευστή.

Δείτε εδώ 24 συνταγές με μπανάνα:

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρύδα

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Μπανάνα

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Ροφήματα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών