
30'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
45'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 55'
Υλικά
Μερίδες: 8-10Σάλτσα καραμέλας (προαιρετικά)
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το πληθωρικό κέικ μπανάνας, βάζουμε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τη λευκή και την καστανή ζάχαρη.
- Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, με το σύρμα, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να φουσκώσει το μείγμα.
- Στο μεταξύ, αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Κοσκινίζουμε το μείγμα αλευριού μέσα στον κάδο και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο την κανέλα, την κρέμα γάλακτος και τις μπανάνες.
- Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά στο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. ή σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ αντίστοιχων διαστάσεων.
- Βάζουμε το ταψί στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
- Βγάζουμε το ψημένο κέικ και το αφήνουμε όπως είναι για περίπου 15 λεπτά να γίνει χλιαρό.
- Επειτα το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, καλύτερα πάνω σε σχάρα.
Σάλτσα καραμέλας
- Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Τη μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος, την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 30 λεπτά, και περιχύνουμε το κρύο κέικ μπανάνας.
Μυστικά
- Ο πουρές μπανάνας κάνει το κέικ να κρατάει υγρασία στο κέντρο του.
- Για μεγαλύτερη οικονομία, αντικαθιστούμε τη σάλτσα καραμέλας με έτοιμο σιρόπι καραμέλας, με το οποίο περιχύνουμε κάθε κομμάτι κέικ που σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 14.