Ο τροπικός αυτός καρπός, έχει μεγάλη θρεπτική αξία, πρωτεΐνες στο φουλ, βιταμίνες λιποδιαλυτές, ακόρεστα λιπαρά συστατικά που μοιάζουν με του ελαιολάδου, χωρίς να περιέχει σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Οι κύριες χώρες παραγωγής, είναι η Λατινική και η Κεντρική Αμερική, η Καλιφόρνια, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Νότια Αφρική. Στην Ελλάδα πρωτοκαλλιεργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, στην Κρήτη. Εγκλιματίστηκε ταχύτατα και βρήκε στα βόρεια Χανιά και στο δυτικό Ρέθυμνο καινούργια πατρίδα. Το κλίμα της Μεγαλονήσου τού πάει πολύ, αφού το κρητικό αβοκάντο συναγωνίζεται γευστικά τα παραγόμενα στις παραδοσιακές περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜανταρίνι: 23 μοσχομυριστές αλμυρές και γλυκές συνταγέςΜανταρίνι: 23 μοσχομυριστές αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τον Οκτώβρη βγαίνουν στην αγορά οι πρώιμες ποικιλίες ελληνικού αβοκάντο (και το απολαμβάνουμε μέχρι τις αρχές του επόμενου καλοκαιριού). Η καλλιέργεια του αβοκάντο δεν θεωρείται επιβαρυμένη (οι παρεμβάσεις φυτοϋγειονομικού χαρακτήρα είναι σχεδόν μηδενικές), οπότε το βιολογικό από το συμβατικό διαφέρουν μόνο όσον αφορά τη λίπανση. Όσο βρίσκεται στο δέντρο, ο καρπός παραμένει σκληρός. Η διαδικασία ωρίμασης ξεκινάει μόλις κοπεί και ο βαθμός ωριμότητας προσδιορίζεται από τη συγκέντρωση λιπαρών ουσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα τέλεια scrambled eggs και 8 διαφορετικοί τρόποι να τα φτιάξουμεΤα τέλεια scrambled eggs και 8 διαφορετικοί τρόποι να τα φτιάξουμε

Πώς ωριμάζει πιο γρήγορα το αβοκάντο

Επιλέγουμε μέτρια σκληρά αβοκάντο, να υποχωρεί ελαφρώς η σάρκα τους όταν τα πιέζουμε. Για να επισπεύσουμε την ωρίμαση, τα τοποθετούμε σε κλειστή σακούλα μαζί με μερικά μήλα, εκτός ψυγείου. Σχετικά ουδέτερο γευστικά, συνδυάζεται με πολλά άλλα υλικά. Δοκιμάστε το, όμως, και μόνο με λίγο χυμό λεμονιού, με ένα αγουρέλαιο και χοντροτριμμένο αλάτι και πιπέρι. Εξαίσιο!

Δείτε εδώ 25 συνταγές με αβοκάντο:

Άρθρα και Συνταγές με Αβοκάντο

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Καβούρι

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές με Μανιτάρια

Άρθρα και Συνταγές με Μαρούλι

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές με Φουντούκια

Άρθρα και Συνταγές με Χοιρινό

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT