Τα υλικά

Για μια καλή μερίδα υπολογίζουμε: 3 αυγά, 30-40 γρ. βούτυρο (ανάλογα με τη συνταγή) και συνήθως κάποιο γαλακτοκομικό επιπλέον: γάλα, κρέμα γάλακτος ή ξινόκρεμα. Αλάτι, με σύνεση, γιατί καλό είναι να γευόμαστε την απαλή και γλυκιά γεύση των αυγών scrambled, και πιπέρι (κάποιοι προτιμούν το μοσχομύριστο λευκό, αλλά μπορούμε να πειραματιστούμε με διάφορα πιπέρια).

Το σκεύος

Κατάλληλο γι’ αυτή την ποσότητα είναι ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 22-24 εκ. για να μην απλώσουν πολύ τα αυγά και ψηθούν απότομα αντί να μείνουν ζουμερά. Για 2-3 μερίδες, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερο τηγάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαθαίνουμε τα πάντα για τα αυγά και φτιάχνουμε 35 μοναδικές συνταγέςΜαθαίνουμε τα πάντα για τα αυγά και φτιάχνουμε 35 μοναδικές συνταγές

Το μυστικό της προετοιμασίας

Το σημαντικότερο μυστικό για τέλεια αυγά scrambled είναι το πολύ καλό χτύπημα των αυγών. Τα χτυπάμε με το σύρμα ή αυγοδάρτη (όχι με πιρούνι) ή, αν έχουμε χρόνο και διάθεση, στο μίξερ ή με το μίξερ χειρός ή με το ραβδομπλέντερ. Θέλουμε να βάλουμε μέσα στο μείγμα όσο πιο πολύ αέρα μπορούμε, για να γίνει αφράτο. Χτυπάμε, λοιπόν, καλά μέχρι τα αυγά να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα αρκετά ανοιχτόχρωμη. Θα δούμε ότι αρχικά τα αυγά ενώνονται και αφρίζουν και, όσο περνούν τα δευτερόλεπτα, δημιουργείται μια κρέμα βελούδινη, φουσκωτή, που σιγά σιγά αποκτά ανοιχτό χρώμα. Τα αυγά είναι έτοιμα για το τηγάνι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑυγά μάτια και 9 απίθανοι τρόποι να τα φτιάξουμεΑυγά μάτια και 9 απίθανοι τρόποι να τα φτιάξουμε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠώς βράζουμε τέλεια ένα αυγό (ανάλογα με το πώς το τρώμε)Πώς βράζουμε τέλεια ένα αυγό (ανάλογα με το πώς το τρώμε)

Η σωστή φωτιά

Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και περιμένουμε να λιώσει. Κουνάμε το τηγάνι κυκλικά να πάει το λιωμένο βούτυρο παντού. Ρίχνουμε τα αυγά και χαμηλώνουμε αμέσως στο ελάχιστο τη φωτιά για να μαγειρευτούν ήπια, να μείνουν ζουμερά και λευκοκίτρινα. Ανακατεύουμε συνεχώς, αλλά όχι απότομα.

Το σωστό ανακάτεμα

Το σωστό ανακάτεμα δεν είναι ανακάτεμα, αλλά δίπλωμα (εκτός αν λέει κάτι άλλο η συνταγή). Και το ιδανικό εργαλείο για σωστό δίπλωμα είναι η ευλύγιστη σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ). Αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε όποια πλαστική ή ξύλινη σπάτουλα διαθέτουμε (όχι στρογγυλεμένη). Διπλώνουμε τα αυγά απέξω προς τα μέσα και από κάτω προς τα πάνω, σχετικά γρήγορα αλλά όχι νευρικά, για να μην παρακομματιάσουμε τα αυγά. Έτσι θα πετύχουμε scrambled αυγά με ζουμερές, μεταξένιες δίπλες.

Αυγά σκραμπλ τα κλασικά με ξινόκρεμα

Το σκεύος σερβιρίσματος

Το πιάτο όπου θα σερβίρουμε τα αυγά καλό είναι να είναι ζεστό, ώστε να συνεχίσουν να «ψήνονται» για λίγο ακόμα. Γι’ αυτό μπορούμε να βάλουμε το πιάτο στον φούρνο μικροκυμάτων (ή σε ελαφρώς προθερμασμένο φούρνο) για 1/2 λεπτό πριν σερβίρουμε τα αυγά.

Δείτε εδώ 8 συνταγές για scrambled eggs:

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών