Στην Κέρκυρα, τα δικά τους αμυγδαλωτά λέγονται μουστατσόνια και γίνονται ψητά στον φούρνο. Όμως υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, που η νοστιμιά τους τα τοποθετεί στην κορυφή της κατηγορίας τους. Τα περίφημα μπιανκέτι, ζυμωμένα με ολόκληρα μανταρίνια Κερκύρας, γνωστά στο νησί ως κινόττα, που είναι απίθανα αρωματικά, μικρά και με κουκούτσια, και πιθανότατα είναι ίδια ποικιλία με τα περίφημα μανταρίνια Χίου. Η Βικτώρια Μαρτίνη πρωτοδοκίμασε τα μπιανκέτι από μια φίλη της, την κυρία Πολύμνια, και θεωρεί πως όλη η μνήμη του τόπου περικλείεται σε αυτές τις μπουκιές. Αμύγδαλα και μανταρίνια είναι δύο σπουδαία δώρα της κερκυραϊκής πλούσιας φύσης. Τα φτιάχνει όποτε της βρίσκονται μανταρίνια και ανεξαιρέτως κάθε Χριστούγεννα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑμυγδαλωτάΑμυγδαλωτά
1 ώρα προετοιμασία
45' μαγείρεμα
2 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45'

Υλικά

Κομμάτια: 50

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε μπιανκέτι, τα κερκυραϊκά αμυγδαλωτά, βυθίζουμε τα αμύγδαλα σε νερό που βράζει για μερικά δευτερόλεπτα.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε στο νερό μέχρι να μαλακώσει το φλούδι.
  3. Τα σουρώνουμε και, τρίβοντας ελαφρώς το καθένα ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και στον δείκτη, αφαιρούμε το φλούδι προσέχοντας να μη γλιστρήσουν και... κόψουν βόλτες στην κουζίνα.
  4. Ψήνουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα στον φούρνο, απλωμένα σε ρηχό ταψάκι, για 20 λεπτά στους 160°C (ή όλο το βράδυ στους 50°), ώστε να στεγνώσουν για να τρίβονται καλύτερα, αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα.
  5. Αφού κρυώσουν, κρατάμε στην άκρη 50 ολόκληρα αμύγδαλα για να στολίσουμε τα μπιανκέτι και τρίβουμε τα υπόλοιπα στον πολυκόφτη, να γίνουν σκόνη.
  6. Κόβουμε τα μανταρίνια στη μέση, πάνω από ένα μπολ, για να μαζεύουμε τους χυμούς που ίσως τρέξουν.
  7. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κρατάμε σε ένα τουλουπάνι.
  8. Στη συνέχεια ξεχωρίζουμε τη φλούδα από τη σάρκα.
  9. Ρίχνουμε τις φλούδες σε νερό που βράζει για 3 λεπτά.
  10. Πετάμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές.
  11. Τις στραγγίζουμε και τις απλώνουμε σε μια πετσέτα για να κρυώσουν και να στεγνώσουν.
  12. Παίρνουμε τη σάρκα από τα μανταρίνια και με ψαλίδι αφαιρούμε τα σκληρά κομμάτια λευκής μεμβράνης που βρίσκεται στο κέντρο του φρούτου.
  13. Ανακατεύουμε τη σάρκα με τις φλούδες και τον χυμό από το μπολ και τα περνάμε όλα μαζί στον πολυκόφτη, να πολτοποιηθούν.
  14. Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με το μείγμα από τα μανταρίνια, τη ζάχαρη και το τουλουπάνι με τα κουκούτσια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.
  15. Αφαιρούμε το τουλουπάνι και προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, ανακατεύοντας μέχρι που η μάζα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Εάν δούμε ότι το μείγμα είναι ακόμη υγρό, προσθέτουμε αμύγδαλο τριμμένο.
  16. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
  17. Το πλάθουμε σε μπαλάκια 2,5 - 3 εκ. και τα αφήνουμε να στεγνώσουν περίπου 1 ώρα πριν τα καλύψουμε με ζάχαρη άχνη.
  18. Μπήγουμε από ένα τραγανό αμύγδαλο σε κάθε μπιανκέτο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 45.

Άρθρα και Συνταγές με Αμύγδαλα

Άρθρα και Συνταγές με Ζάχαρη

Άρθρα και Συνταγές με Μανταρίνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών