30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 30-32εκ.Για την κρέμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, αρχικά προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Έπειτα, αλείφουμε με το ελαιόλαδο το ταψί.
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε το μπρόκολο και το καρότο για 2 - 3 λεπτά, να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Στραγγίζουμε, αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Κρέμα
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια πυκνή κρέμα.
- Ρίχνουμε το γάλα και βράζουμε για 6 - 8 λεπτά, ανακατεύοντας έντονα με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια ελαφρώς πηχτή κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για λίγο να γίνει χλιαρό.
- Ρίχνουμε τα αυγά, το γιαούρτι, το τυρί και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα.
- Αδειάζουμε στα λαχανικά και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε, το μπρόκολο και καρότο γκρατινέ με μπεσαμέλ με γιαούρτι και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας, για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 114.