
40'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα μύδια γεμιστά με πλιγούρι, βάζουμε τα μύδια σε φαρδιά κατσαρόλα, σε μονή στρώση, μαζί με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μετριάζουμε τη φωτιά και αχνίζουμε για 2-3 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε τα μύδια: πετάμε όσα δεν άνοιξαν και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα υπόλοιπα σε μια πιατέλα.
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι και τον κρατάμε στην άκρη.
- Ανοίγουμε τα όστρακα, αφαιρούμε την ψίχα, την οποία βάζουμε σε ένα μπολ, και κρατάμε κατά μέρος τα ανοιγμένα όστρακα.
- Αδειάζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα. Ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και προσθέτουμε την ντομάτα, τον ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη και 700 ml νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα την κατσαρόλα. Αφήνουμε στην άκρη για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.
- Αφρατεύουμε το πλιγούρι με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα αδειανά όστρακα.
- Τακτοποιούμε τα μύδια ωραία σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.
Ροζέ από Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.