ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠιλάφι με μύδιαΠιλάφι με μύδια αγιορείτικο
40' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα μύδια γεμιστά με πλιγούρι, βάζουμε τα μύδια σε φαρδιά κατσαρόλα, σε μονή στρώση, μαζί με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μετριάζουμε τη φωτιά και αχνίζουμε για 2-3 λεπτά.
  3. Ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε τα μύδια: πετάμε όσα δεν άνοιξαν και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα υπόλοιπα σε μια πιατέλα.
  4. Σουρώνουμε τον ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι και τον κρατάμε στην άκρη.
  5. Ανοίγουμε τα όστρακα, αφαιρούμε την ψίχα, την οποία βάζουμε σε ένα μπολ, και κρατάμε κατά μέρος τα ανοιγμένα όστρακα.
  6. Αδειάζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα. Ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο, το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά.
  7. Ρίχνουμε το πλιγούρι, ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και προσθέτουμε την ντομάτα, τον ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη και 700 ml νερό.
  8. Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα την κατσαρόλα. Αφήνουμε στην άκρη για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.
  10. Αφρατεύουμε το πλιγούρι με ένα πιρούνι, προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα αδειανά όστρακα.
  11. Τακτοποιούμε τα μύδια ωραία σε μια πιατέλα και σερβίρουμε.

Ροζέ από Ξινόμαυρο.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Πλιγούρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών