Από το βιβλίο του Θωμά Σαββίδη, Ποντιακή διατροφή, Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη 2020
40'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μύδια γεμιστά με πλιγούρι, αρχικά βάζουμε τα μύδια σε φαρδιά κατσαρόλα, σε μονή στρώση, μαζί με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση.
- Στη συνέχεια, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, μετριάζουμε τη φωτιά και αχνίζουμε για 2-3 λεπτά.
- Ξεσκεπάζουμε και ελέγχουμε τα μύδια: πετάμε όσα δεν άνοιξαν και με τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα υπόλοιπα σε μια πιατέλα.
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε ψιλό σουρωτήρι και τον κρατάμε στην άκρη.
- Ανοίγουμε τα όστρακα, αφαιρούμε την ψίχα, την οποία βάζουμε σε ένα μπολ, και κρατάμε κατά μέρος τα ανοιγμένα όστρακα.
- Αδειάζουμε και στεγνώνουμε καλά την κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
- Έπειτα, σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές για 2-3 λεπτά.
- Ρίχνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον ζωμό που κρατήσαμε στην άκρη και 700 ml νερό.
- Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το πλιγούρι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Ρίχνουμε τα μύδια, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα την κατσαρόλα.
- Αφήνουμε στην άκρη για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν εντελώς τα υγρά.
- Αφρατεύουμε το πλιγούρι με ένα πιρούνι.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τα αδειανά όστρακα.
- Τα τακτοποιούμε ωραία σε μια πιατέλα και σερβίρουμε τα μύδια γεμιστά με πλιγούρι.
Ροζέ από Ξινόμαυρο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 174.