νηστίσιμη, είναι όμως και πολύ νόστιμη αυτή η μηλόπιτα που μπορούμε να τη χαρούμε κάθε ώρα. Στο πρωινό, το απόγευμα με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι… Το φύλλο της ζυμώνεται με ταχίνι, κι η πλούσια, κανελάτη γέμιση πέρα από μήλα, έχει και σταφίδες και καρύδι.
Είναι
20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: για βαθιά ταρτιέρα 32-34 εκ.Ζύμη
Γέμιση
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την νηστίσιμη μηλόπιτα σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το ταχίνι και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν.
- Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
- Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου περίπου 36 εκ.
- Το στρώνουμε στην ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
- Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο στη διάσταση της ταρτιέρας και καλύπτουμε τη γέμιση.
- Ενώνουμε προσεκτικά τις άκρες των 2 φύλλων έτσι ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Χαράζουμε στο κέντρο της μηλόπιτας έναν μικρό σταυρό και μετά χιαστί (από εκεί θα διαφεύγει ο αέρας κατά το ψήσιμο, κάτι σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, για να μην φουσκώσει η ζύμη στην επιφάνεια).
- Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.