ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜηλόπιτα χωρίς μίξερΜηλόπιτα χωρίς μίξερ Είναι νηστίσιμη, είναι όμως και πολύ νόστιμη αυτή η μηλόπιτα που μπορούμε να τη χαρούμε κάθε ώρα. Στο πρωινό, το απόγευμα με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι… Το φύλλο της ζυμώνεται με ταχίνι, κι η πλούσια, κανελάτη γέμιση πέρα από μήλα, έχει και σταφίδες και καρύδι.

20' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Μερίδες: για βαθιά ταρτιέρα 32-34 εκ.

Ζύμη

Γέμιση

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε την νηστίσιμη μηλόπιτα σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το ταχίνι και τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να ενωθούν.
  3. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  4. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.
  7. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο διαμέτρου περίπου 36 εκ.
  8. Το στρώνουμε στην ταρτιέρα έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα.
  9. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
  10. Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο στη διάσταση της ταρτιέρας και καλύπτουμε τη γέμιση.
  11. Ενώνουμε προσεκτικά τις άκρες των 2 φύλλων έτσι ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
  12. Χαράζουμε στο κέντρο της μηλόπιτας έναν μικρό σταυρό και μετά χιαστί (από εκεί θα διαφεύγει ο αέρας κατά το ψήσιμο, κάτι σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, για να μην φουσκώσει η ζύμη στην επιφάνεια).
  13. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 52.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Ταχίνι

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών