ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝουά με ρύζι και σάλτσα μανιταριώνΝουά με ρύζι και σάλτσα μανιταριών
20' προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για το νουά μόσχου κρασάτο με κολοκύθα ξεκινάμε και σε σε μια φαρδιά, ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και, όταν κάψει, απλώνουμε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα, σε μονή στρώση, όσο γίνεται.
  2. Τα σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, χωρίς να τα γυρίσουμε, μέχρι να ροδίσουν από την κάτω πλευρά και να ξεκολλάνε.
  3. Τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τα σοτάρουμε για άλλα 2 - 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν εξίσου.
  4. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1 - 2 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι τα κομμάτια να ροδίσουν σχετικά ομοιόμορφα.
  5. Τα βγάζουμε με μια κουτάλα και τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  6. Στο λιγοστό λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα ρίχνουμε το κρεμμύδι, χαμηλώνουμε ελαφρώς τη φωτιά και το σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί - αν το λάδι είναι πολύ λίγο, ρίχνουμε 1 κουτ. σούπας επιπλέον.
  7. Ξαναβάζουμε το κρέας στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  8. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την κανέλα, το μπαχάρι και 500 ml ζεστό νερό ή όσο χρειαστεί για να σκεπαστούν τα κομμάτια κατά τα 2/3.
  9. Αφήνουμε το υγρό να κοχλάσει, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα.
  10. Στο μεταξύ, καθαρίζουμε την κολοκύθα από τη σκληρή φλούδα, τις ίνες και τα κουκούτσια.
  11. Θα μείνουν περίπου 750 γρ. ψίχα, την οποία κόβουμε σε κύβους των 3 εκ. που ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
  12. Τους απλώνουμε σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, σε μονή στρώση όσο γίνεται, και τους ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι.
  13. Βάζουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους κύβους καλά από κάθε πλευρά, για 4 - 5 λεπτά συνολικά, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  14. Τότε τους πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  15. Αδειάζουμε το περιεχόμενό του τηγανιού στην κατσαρόλα, επάνω στο κρέας, χωρίς να ανακατέψουμε.
  16. Από πάνω βάζουμε την αρμπαρόριζα ή τη λουίζα, σκεπάζουμε ξανά και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά, σε πολύ χαμηλή φωτιά, χωρίς να ανακατέψουμε, για να μη λιώσουν τα κομμάτια της κολοκύθας, σείοντας όμως πότε-πότε την κατσαρόλα.
  17. Το φαγητό είναι έτοιμο όταν το κρέας μαλακώσει καλά και η σάλτσα μελώσει.
  18. Πετάμε την κανέλα, τα μπαχάρια και την αρμπαρόριζα και σερβίρουμε.
  19. Συνοδεύουμε με μπρόκολο σαλάτα.

Ανοίγουμε ένα μπουκάλι ξηρή Μαυροδάφνη.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 66.

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Κολοκύθα

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών