40'
προετοιμασία
20' μαγείρεμα
3 ώρες και 30'
αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 8Σάλτσα ροδιού
Διαδικασία
Πανακότα
- Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό μέχρι να φουσκώσουν.
- Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε.
- Στύβουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε καλά και γρήγορα μέχρι να λιώσουν.
- Αφήνουμε το μείγμα της πανακότας να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά (να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου).
- Ντύνουμε εσωτερικά με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ (αφήνουμε να περισσεύει αρκετά από τα τοιχώματα). Αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
- Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει και να σταθεροποιηθεί, για τουλάχιστον 3 ώρες.
Σάλτσα ροδιού
- Φυλάμε χωριστά 2 κουταλιές της σούπας από τον χυμό ροδιού. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι.
- Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι για περίπου 5 λεπτά.
- Στο μεταξύ, διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και στον χυμό ροδιού που κρατήσαμε.
- Ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο σιρόπι και ανακατεύουμε.
- Μόλις πάρει βράση το μείγμα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 2 ώρες.
Σερβίρισμα
- Σπάμε το ρόδι και μαζεύουμε σε ένα μπολάκι τους σπόρους.
- Πριν το σερβίρισμα ξεφορμάρουμε προσεκτικά την παγωμένη πανακότα τραβώντας την περισσευούμενη μεμβράνη προς τα πάνω.
- Την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και ξεκολλάμε τη μεμβράνη.
- Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.
Μυστικά
- Για μεγαλύτερη ευκολία, αντί να φτιάξουμε σάλτσα αγοράζουμε έτοιμο σιρόπι σε ό,τι γεύση προτιμάμε, π.χ. φράουλα, σοκολάτα κ.λπ.
- Επίσης, αντί για σάλτσα, γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.
- Το γλυκό αυτό είναι καλύτερα να φαγωθεί την ίδια μέρα.