40' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
3 ώρες και 30' αναμονή
Σύνολο: 4 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 8

Σάλτσα ροδιού

Διαδικασία

Πανακότα

  1. Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό μέχρι να φουσκώσουν. 
  2. Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τις βανίλιες και τη ζάχαρη. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε.
  3. Στύβουμε καλά τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο μείγμα της κατσαρόλας. Ανακατεύουμε καλά και γρήγορα μέχρι να λιώσουν.
  4. Αφήνουμε το μείγμα της πανακότας να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά (να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου).
  5. Ντύνουμε εσωτερικά με μεμβράνη μια μακρόστενη φόρμα του κέικ (αφήνουμε να περισσεύει αρκετά από τα τοιχώματα). Αδειάζουμε εκεί το μείγμα.
  6. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει και να σταθεροποιηθεί, για τουλάχιστον 3 ώρες.

Σάλτσα ροδιού

  1. Φυλάμε χωριστά 2 κουταλιές της σούπας από τον χυμό ροδιού. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι.
  2. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι τη ζάχαρη και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Βράζουμε το σιρόπι για περίπου 5 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ, διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμονιού και στον χυμό ροδιού που κρατήσαμε.
  4. Ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ στο σιρόπι και ανακατεύουμε.
  5. Μόλις πάρει βράση το μείγμα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 2 ώρες.

Σερβίρισμα

  1. Σπάμε το ρόδι και μαζεύουμε σε ένα μπολάκι τους σπόρους.
  2. Πριν το σερβίρισμα ξεφορμάρουμε προσεκτικά την παγωμένη πανακότα τραβώντας την περισσευούμενη μεμβράνη προς τα πάνω.
  3. Την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και ξεκολλάμε τη μεμβράνη.
  4. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τους σπόρους ροδιού.

Μυστικά

  • Για μεγαλύτερη ευκολία, αντί να φτιάξουμε σάλτσα αγοράζουμε έτοιμο σιρόπι σε ό,τι γεύση προτιμάμε, π.χ. φράουλα, σοκολάτα κ.λπ.
  • Επίσης, αντί για σάλτσα, γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.
  • Το γλυκό αυτό είναι καλύτερα να φαγωθεί την ίδια μέρα.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών