Λίγες είναι οι γνήσιες χορτοφαγικές συνταγές στη μαροκινή μαγειρική. Μία από αυτές –νόστιμη και θρεπτική– παρουσιάζουμε εδώ.
20'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 5'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τις πικάντικες φακές με κολοκύθα, βάζουµε τις φακές σε ένα σουρωτήρι και τις ξεπλένουµε µε κρύο τρεχούµενο νερό. Τις βάζουµε σε µια κατσαρόλα και προσθέτουµε 1 λίτρο κρύο νερό.
- Τις αφήνουµε να πάρουν βράση, αφαιρούµε τον αφρό που σχηµατίζεται στην επιφάνεια, αν χρειαστεί, τις σκεπάζουµε και τις σιγοβράζουµε σε χαµηλή φωτιά για 20 λεπτά.
- Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε το λάδι σε χαµηλή φωτιά και σοτάρουµε το κρεµµύδι για 3-4 λεπτά, µέχρι να µαλακώσει.
- Προσθέτουµε το σκόρδο, σοτάρουµε για µερικά δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουµε το κύµινο, τον κουρκουµά και το πιπέρι καγιέν ή τη χαρίσα, ανακατεύοντας καλά.
- Σοτάρουµε για 30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια προσθέτουµε την πάπρικα, την τριµµένη ντοµάτα και τον πελτέ ντοµάτας, τη ζάχαρη, τον µισό µαϊντανό και τον µισό κόλιανδρο (αν χρησιµοποιήσουµε), 1 κουτ. του γλυκού αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι.
- Προσθέτουµε τις βρασµένες φακές, την κοµµένη κολοκύθα και 500 ml νερό, ανακατεύουµε καλά, σκεπάζουµε και σιγοβράζουµε για περίπου 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι φακές και η κολοκύθα.
- Αλατοπιπερώνουµε και µεταφέρουµε σε µπολ σερβιρίσµατος. Πασπαλίζουµε µε τα υπόλοιπα φύλλα µαϊντανού και σερβίρουµε τις πικάντικες φακές με κολοκύθα, µε ξεροψηµένο ψωµί.