![Κουφέτο αναφιώτικο](https://www.gastronomos.gr/wp-content/uploads/2024/07/koyfeto-anafiotiko-gastronomos-420x560.jpg?v=1721195697)
20'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε πιλάφι με σαφράν και γάλα καρύδας, αρχικά τρίβουμε το τζίντζερ και το βάζουμε σε ένα τουλπάνι.
- Στη συνέχεια, πιέζουμε με τα χέρια μας πολύ δυνατά πάνω από ένα μπολ για να βγουν οι χυμοί.
- Εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε γουδί και γουδοχέρι για να χτυπήσουμε το τζίντζερ και να μαζέψουμε τους χυμούς. Χρειαζόμαστε μία κουταλιά της σούπας χυμό τζίντζερ.
- Πλένουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το στραγγίζουμε.
- Βάζουμε ένα μικρό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και καβουρδίζουμε τους σπόρους κύμινου για 2-3 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μεγάλη κατσαρόλα.
- Έπειτα, σοτάρουμε τα αμύγδαλα και τις σταφίδες για 3-4 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε από το σκεύος.
- Στη συνέχεια, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι για 6-7 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει έντονα.
- Το βγάζουμε από το σκεύος.
- Βάζουμε στο ίδιο τηγάνι το ρύζι, τους σπόρους κύμινου, την κανέλα, το κάρδαμο, τη ζάχαρη, τον χυμό τζίντζερ, τον κρόκο, λίγο αλάτι, και σοτάρουμε για 2 λεπτά ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε στο σκεύος τα φύλλα δάφνης, το γάλα καρύδας και νερό μέχρι να σκεπάσει το ρύζι κατά 5 εκατοστά περίπου.
- Αφήνουμε να πάρει βράση.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 8 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο νερό.
- Προσθέτουμε στο σκεύος τον αρακά και ανακατεύουμε καλά.
- Μειώνουμε τη φωτιά σε πολύ χαμηλή και μαγειρεύουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ρύζι.
- Ανακατεύοντας, προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και το κρεμμύδι που έχουμε τσιγαρίσει, κρατώντας λίγα στην άκρη για το γαρνίρισμα.
- Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ροδόνερο, αν θέλουμε ένα πιο αρωματισμένο πιάτο.