55'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
1 ημέρα και 20'
αναμονή
Σύνολο: 1 ημέρα και 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 1 πίτσα 30 εκ.Για το ζυμάρι (βγαίνουν 4 πίτσες 30 εκ.)
Για τη σάλτσα ντομάτας (για ένα βαζάκι)
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Ζυμάρι
- Για την πίτσα με τσορίθο, κολοκύθα, καραμελωμένο κρεμμύδι και μπρόκολο, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το παγωμένο νερό.
- Θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη νωπή μαγιά πάνω στη ζύμη, όσο δουλεύει το μίξερ. Προσέχουμε να την τρίψουμε καλά για να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο, σκληρό ζυμάρι.
- Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μπάλες, περίπου 250 γρ. η καθεμία, και τις βάζουμε σε ταψάκι.
- Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες. (Το μυστικό αυτής της ζύμης είναι η αργή ωρίμασή της στο ψυγείο).
- Ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια την κάθε μπάλα με τον πλάστη σε πολύ λεπτή στρογγυλή πίτσα με διάμετρο 28-30 εκ. ή σε παραλληλόγραμμη πίτσα 40 x10 εκ.
- Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε μονομιάς τέσσερις πίτσες, μπορούμε να διατηρήσουμε τις υπόλοιπες ζύμες στην κατάψυξη.
Σάλτσα ντομάτας
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις πάρει βράση, περιμένουμε 3 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα φύλλα βασιλικού.
Επικάλυψη
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Στη συνέχεια, στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι.
- Έπειτα, λαδώνουμε και αλατίζουμε τους κύβους κολοκύθας και τους απλώνουμε στη λαδόκολλα.
- Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Εν τω μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τη ζάχαρη και το κρεμμύδι.
- Σοτάρουμε για περίπου 10-12 λεπτά ή μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι και να πάρει ωραίο χρώμα.
- Απλώνουμε στην πίτσα τη σάλτσα ντομάτας, το τυρί και το κρεμμύδι και σκορπίζουμε το τσορίθο, την κολοκύθα και το μπρόκολο.
- Αλατοπιπερώνουμε.
Πίτσα
- Για την πίτσα με τσορίθο, κολοκύθα, καραμελωμένο κρεμμύδι και μπρόκολο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C.
- Παίρνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε και το γυρίζουμε ανάποδα με τον πάτο προς τα πάνω.
- Λαδώνουμε ελαφρώς και μεταφέρουμε πάνω την πίτσα.
- Βάζουμε το ταψί στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 6-8 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί, να ροδοκοκκινίσει η ζύμη και να ψηθεί από κάτω.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.