ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΧαλβάς δίχρωμος με σοκολάτα και εσπεριδοειδήΧαλβάς δίχρωμος με σοκολάτα και εσπεριδοειδή
45' προετοιμασία
4' αναμονή
Σύνολο: 49'

Υλικά

Μερίδες: Για μια φόρμα του κέικ

Για τον χαλβά

Για το σιρόπι

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σιρόπι

  1. Για τον πορτοκαλένιο χαλβά ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσουν να κοχλάζουν.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 3-4 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς το σιρόπι.
  4. Το σουρώνουμε και το αφήνουμε κατά μέρος.

Χαλβάς

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε τα δύο σιμιγδάλια και τα καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ξανθύνουν και να σκορπίσουν ωραίο άρωμα.
  3. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά, ρίχνουμε την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι, σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας ασταμάτητα, μέχρι ο χυμός να απορροφηθεί όλος και ο χαλβάς να αρχίσει να πήζει και να ξεκολλά από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα φυστίκια Αιγίνης και τα κράνμπερις, ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδωμένη φόρμα για πιλάφι, ζελέ ή κέικ με τρύπα στη μέση και διάμετρο περίπου 24 εκ.
  7. Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει εντελώς, για τουλάχιστον 3 ώρες.
  8. Τον ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά, μέχρι να κρυώσει καλά και να σφίξει.
  9. Περιχύνουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και σερβίρουμε τον πορτοκαλένιο χαλβά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 48.

Άρθρα και Συνταγές με Σιμιγδάλι

Άρθρα και Συνταγές με Σοκολάτα

Άρθρα και Συνταγές με Φυστίκια

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών