Ωραίο ρετρό στήσιμο γι’ αυτή τη δροσερή σαλάτα που σερβίρεται ως πρώτο πιάτο, σε ένα δείπνο με ψάρι. Βεβαίως μπορεί να μείνει ή να επανέλθει στο τραπέζι και όταν βγάλουμε το ψάρι, για όποιον θέλει ποικιλία στο πιάτο του. Ο συνδυασμός με το πεπόνι είναι ιδανικός. Αν, λόγω εποχής, δεν βρούμε πεπόνι, μπορούμε να απλώσουμε τα υλικά σε πιατέλα, βάζοντας λιγότερη βινεγκρέτ, και να προσθέσουμε όποιο φρούτο μάς αρέσει: μήλο, ξινόμηλο, αχλάδι, ανανά κ.λπ.
30'
προετοιμασία
7' μαγείρεμα
Σύνολο: 37'
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη βινεγκρέτ
Διαδικασία
Για να ετοιμάσουμε την πράσινη σαλάτα με γαρίδες και βινεγκρέτ πορτοκαλιού, πρώτα καθαρίζουμε τις γαρίδες (έτσι όπως είναι, με το κέλυφος) από το εντεράκι της ράχης τους με μια οδοντογλυφίδα: τη βάζουμε σε ένα από τα ανοίγματα του κελύφους συνήθως το προτελευταίο προς την ουρά και τραβάμε προς τα έξω για να φανεί το εντεράκι, το οποίο τραβάμε μετά με τα δάχτυλα).
Βάζουμε τις γαρίδες σε μια μέτρια κατσαρόλα μαζί με 1 φλιτζάνι νερό, το αλάτι και το ξίδι και το δαφνόφυλλο. Μόλις πάρουν βράση και κοκκινίσουν, τραβάμε από τη φωτιά και τις σουρώνουμε.
Τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό και παγάκια και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφαιρούμε τα κελύφη μόνο από το σώμα τους και αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά. Τις κρατάμε σκεπασμένες στο ψυγείο.
Κόβουμε το πεπόνι περίπου στο 1/3 του ύψους του και αφαιρούμε το καπάκι.
Βγάζουμε τους σπόρους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα σε κομματάκια. Τη βάζουμε σε ένα μπολάκι.
Βάζουμε σε μια πιατέλα το κέλυφος από το πεπόνι – αν χρειαστεί, κόβουμε ένα λεπτό καπάκι στη βάση του για να στέκεται.
Το γεμίζουμε διαδοχικά με φύλλα σαλάτας και σάρκα πεπονιού.
Τοποθετούμε τις γαρίδες περιμετρικά και όσες περισσέψουν στην κορυφή του πεπονιού. Κρατάμε τη σαλάτα στο ψυγείο.
Χτυπάμε σε ένα βαζάκι τα υλικά της βινεγκρέτ.
Λίγο πριν από το σερβίρισμα περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σος.
Μυστικά
Μπορούμε να ετοιμάσουμε όλα τα υλικά της σαλάτας μία ημέρα πριν από το γεύμα. Στήνουμε τη σαλάτα λίγο πριν από το σερβίρισμα. Προσοχή με το ξύσμα πορτοκαλιού! Έχει έντονο άρωμα, οπότε χρειάζεται πραγματικά ελάχιστο μέσα στη βινεγκρέτ.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 211.