Πικάντικη η γέμιση, αφράτο και μυρωδάτο το μείγμα του κιμά, «εξισορροπιστική» η σος μουστάρδας. Ενα ρολό-αποκάλυψη.
1 ώρα
προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4-6
Για το ρολό
Για τη σάλτσα μουστάρδας
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Σάλτσα μουστάρδας: Σε ένα μπολ χτυπάμε το λάδι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα και το θυμάρι με ένα πιρούνι.
- Γέμιση: Αλατίζουμε τους κύβους μελιτζάνας και τους αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να ξεπικρίσουν για 30 λεπτά.
- Μετά τους ξεπλένουμε, τους στύβουμε καλά να στραγγίξουν και τους σκουπίζουμε με πετσέτα.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι (προτιμότερο αντικολλητικό) ρίχνουμε ελαιόλαδο μέχρι τη μέση και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
- Τηγανίζουμε τους κύβους μελιτζάνας σε δόσεις, για 2 - 3 λεπτά, ώστε να «κολυμπάνε» στο λάδι, ανακατεύοντάς τους μέσα στο λάδι, μέχρι να ροδίσουν απαλά και ομοιόμορφα.
- Στραγγίζουμε κάθε δόση σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας (μπορούμε να τηγανίσουμε τους κύβους μελιτζάνας 2 - 3 ημέρες πριν από την ετοιμασία της υπόλοιπης συνταγής και να τους διατηρήσουμε σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο).
- Εναλλακτικά, τους αλείφουμε καλά με λάδι και τους ψήνουμε στους 180° C, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κύβους μελιτζάνας, τα φύλλα βασιλικού ή μαϊντανού, 3 κουτ.
- σούπας από τη σάλτσα μουστάρδας που ετοιμάσαμε, το τριμμένο μετσοβόνε, ελάχιστο αλάτι (το τυρί είναι ήδη αλμυρό) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε τη γέμιση κατά μέρος.
- Ρολό: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το θυμάρι ή τη ρίγανη, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το ούζο (ή το κρασί), την τριμμένη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, τον τριμμένο πάγο, αλάτι και πιπέρι και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 - 8 λεπτά, για να αφρατέψει καλά το μείγμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 10 λεπτά στην κατάψυξη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° - 200° C.
- Παίρνουμε ένα μέτριο ορθογώνιο ταψί και το λαδώνουμε ελαφρώς.
- Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας, ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού, και το απλώνουμε σε καθαρή επιφάνεια εργασίας.
- Το αλείφουμε με άφθονο ελαιόλαδο.
- Βγάζουμε τον κιμά από την κατάψυξη και τον τοποθετούμε στο κέντρο της λαδόκολλας.
- Με τις παλάμες μας τον απλώνουμε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα σχεδόν όλη την επιφάνεια της λαδόκολλας (φτιάχνουμε ορθογώνιο), έχοντας πάχος 2 εκ.
- Απλώνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του κιμά, αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 2 εκ.
- Με τη βοήθεια της λαδόκολλας, ανασηκώνουμε τη μία μακριά πλευρά του κιμά και τυλίγουμε σε ρολό.
- Προσοχή, δεν τυλίγουμε και τη λαδόκολλα γύρω από το ρολό, απλώς η λαδόκολλα βοηθά στο καλό τύλιγμα.
- Ανασηκώνουμε με προσοχή τη λαδόκολλα με το ρολό και, πολύ προσεκτικά, το αφήνουμε να κυλήσει στο λαδωμένο ταψί.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το μέλι με τη μισή από τη σάλτσα μουστάρδας που έχει απομείνει και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του ρολού.
- Βάζουμε το ταψί σε ένα από τα μεσαία ράφια του φούρνου και ψήνουμε το ρολό για 30 - 35 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια ελαφρώς ρόδινη κρούστα.
- Το σερβίρουμε ζεστό, κομμένο σε φέτες, και το συνοδεύουμε με την υπόλοιπη σάλτσα μουστάρδας, πράσινη σαλάτα εποχής και -αν θέλουμε- πουρέ πατάτας.
- Στο ποτήρι μας: Οι μελιτζάνες, με την ιδιαίτερα πλούσια, γλυκόπικρη γεύση και τη γεμάτη σάρκα τους, στρέφουν τις οινικές τους προτιμήσεις με σαφήνεια προς τα κόκκινα και τα ροζέ κρασιά.
- Ενα Syrah, ένα Merlot ή ένα Cabernet Sauvignon.