20'
προετοιμασία
8' μαγείρεμα
8 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 8 ώρες και 28'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τις σαρδέλες
Για το μείγμα escabeche
Διαδικασία
Σαρδέλες
- Για να φτιάξουμε σαρδέλες escabeche (σαν σαβόρο) αρχικά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
- Αλατίζουμε, αλευρώνουμε τις σαρδέλες και τις τινάζουμε ελαφρά.
- Τις τηγανίζουμε σε δόσεις, για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, ίσα που να ροδίσουν.
- Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ.
Μείγμα escabeche
- Πετάμε το λάδι από το τηγάνι και σκουπίζουμε καλά το σκεύος με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Ζεσταίνουμε τα 100 ml ελαιόλαδο στο καθαρό πια τηγάνι, σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι, την καυτερή πιπερίτσα και το σκόρδο, για 20 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε το ξίδι, το ξύσμα, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και τη δάφνη και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά.
- Τέλος, ρίχνουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
- Περιχύνουμε τις σαρδέλες με το ζεστό μείγμα του τηγανιού και αφήνουμε κατά μέρος, ώσπου να κρυώσει.
- Βάζουμε το σκεύος στο ψυγείο για όλο το βράδυ, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη.
- Σερβίρουμε τις σαρδέλες escabeche (σαν σαβόρο) κρύες, με την ιδιότυπη μαρινάδα-σάλτσα τους και συνοδεύουμε με ψωμί και πράσινη σαλάτα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 41.