ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣκορδαλιά με καρύδιαΣκορδαλιά με καρύδια
55' προετοιμασία
10' παρασκευή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Μερίδες: για 2 φλιτζ. τσαγιού

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σκορδαλιά με αμύγδαλα και ψητό σκόρδο, ξεκινάμε τυλίγοντας το κεφάλι σκόρδου σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 160°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Το βγάζουμε και, μόλις κρυώσει ελαφρά, παίρνουμε οκτώ από τις σκελίδες του και τις πιέζουμε με τα δάχτυλα μέσα σε ένα μπολ για να βγει η ψημένη σάρκα τους που έχει γίνει κρέμα.
  3. Χτυπάμε στον πολυκόφτη τα αμύγδαλα (καβουρδισμένα και ωμά), το νερό, την κρέμα σκόρδου, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να πολτοποιηθούν καλά. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σε λεπτή ροή το 1 φλιτζ. τσαγιού από το ελαιόλαδο, όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα, μέχρι να γίνει ένας λείος πολτός.
  4. Προσθέτουμε το ξύσμα, το ξίδι ή τον χυμό και στη συνέχεια το ψωμί και δουλεύουμε καλά τα υλικά.
  5. Τέλος, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χτυπώντας καλά. Δοκιμάζουμε και, αν θέλουμε τη σκορδαλιά πιο ρευστή, προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε.
  6. Βάζουμε τη σκορδαλιά σε μπολ και γαρνίρουμε με λίγο ελαιόλαδο, μερικές σταγόνες βαλσαμικό ξίδι και φυλλαράκια δυόσμου.

Μυστικά

Πως το χρησιμοποιούμε:

  •  Όπως την κλασική σκορδαλιά, για να συνοδεύσουμε τηγανητό ψάρι.
  •  Ως ντιπ για ωμά ή ψητά λαχανικά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 177.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών