20'
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
30'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4-6Για το σιροπιασμένο τζίντζερ (αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε)
Για την πραλίνα
Για τη σοκολατένια γκανάς με νερό και τζίντζερ
Διαδικασία
Πραλίνα
- Σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα με ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα.
- Ρίχνουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καλυφθούν καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Τα αδειάζουμε σε ένα λαδόχαρτο και τα απλώνουμε με την κουτάλα σε μια στρώση, για να κρυώσουν πιο γρήγορα.
- Αφήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσουν καλά, και μετά τα ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν.
Τζίντζερ (προαιρετικά)
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα 250 ml από το νερό σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει έντονα, και ρίχνουμε το τζίντζερ, το οποίο βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσει λίγο.
- Σουρώνουμε, πετάμε το νερό και ξαναβάζουμε το τζίντζερ στην κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφήνουμε το τζίντζερ να κρυώσει μέσα στο σιρόπι.
Γκανάς
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το τζίντζερ (αν θέλουμε) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το τζίντζερ και το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο, για άλλη χρήση.
- Προσθέτουμε στο καυτό νερό την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει και να σχηματίσει μια λεία κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, να κρυώσει λίγο.
Σερβίρισμα
- Μοιράζουμε την πραλίνα σε 4 - 6 χαμηλά ποτήρια και απογεμίζουμε με τη σοκολάτα.
- Από πάνω μοιράζουμε τα μπαστουνάκια τζίντζερ (αν τα βάλουμε) και περιχύνουμε με 1 - 2 κουτ. γλυκού από το σιρόπι.
- Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2 - 3 ημέρες.
Μυστικά
* Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το τζίντζερ με ξύσμα εσπεριδοειδούς της αρεσκείας μας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.