20' προετοιμασία
25' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για το σιροπιασμένο τζίντζερ (αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε)

Για την πραλίνα

Για τη σοκολατένια γκανάς με νερό και τζίντζερ

Διαδικασία

Πραλίνα

  1. Σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα με ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα.
  2. Ρίχνουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καλυφθούν καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Τα αδειάζουμε σε ένα λαδόχαρτο και τα απλώνουμε με την κουτάλα σε μια στρώση, για να κρυώσουν πιο γρήγορα.
  4. Αφήνουμε για περίπου 20 - 30 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσουν καλά, και μετά τα ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν.

Τζίντζερ (προαιρετικά)

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα 250 ml από το νερό σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει έντονα, και ρίχνουμε το τζίντζερ, το οποίο βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσει λίγο.
  2. Σουρώνουμε, πετάμε το νερό και ξαναβάζουμε το τζίντζερ στην κατσαρόλα.
  3. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Αφήνουμε το τζίντζερ να κρυώσει μέσα στο σιρόπι.

Γκανάς

  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το τζίντζερ (αν θέλουμε) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το τζίντζερ και το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο, για άλλη χρήση.
  3. Προσθέτουμε στο καυτό νερό την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει και να σχηματίσει μια λεία κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, να κρυώσει λίγο.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε την πραλίνα σε 4 - 6 χαμηλά ποτήρια και απογεμίζουμε με τη σοκολάτα.
  2. Από πάνω μοιράζουμε τα μπαστουνάκια τζίντζερ (αν τα βάλουμε) και περιχύνουμε με 1 - 2 κουτ. γλυκού από το σιρόπι.
  3. Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2 - 3 ημέρες.

Μυστικά

* Mπορούμε να αντικαταστήσουμε το τζίντζερ με ξύσμα εσπεριδοειδούς της αρεσκείας μας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 95.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών