Υλικά
Μερίδες: 6
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτον, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ρηχό ταψί και απλώνουμε εκεί τις ρέβες (ή τα καρότα), το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις φέτες μήλου.
- Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και αλατίζουμε.
- Ψήνουμε τα λαχανικά για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν απαλά.
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το πράσο στο βούτυρο, σε μέτρια φωτιά, για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις φακές και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Ρίχνουμε 800 ml ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Βγάζουμε από τον φούρνο όλα τα ψημένα υλικά.
- Αφήνουμε στην άκρη τις φέτες μήλου για το σερβίρισμα και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα (μαζί με τα υγρά του ταψιού) στην κατσαρόλα με τις φακές.
- Βράζουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, όση σκόνη τσίλι θέλουμε, ανάλογα με το πόσο πικάντικη θέλουμε τη σούπα, το τζίντζερ, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ ή τη λιώνουμε στον πολυκόφτη, σε δόσεις.
Σερβίρισμα
- Σε ένα μπολάκι βάζουμε το τυρί στίλτον, την κρέμα γαλακτος και τον χυμό λεμονιού
- Τα δουλεύουμε καλά με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει το τυρί και να φτιάξουμε μια λεία πάστα.
- Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και συμπληρώνουμε με την πάστα του στίλτον και τις φέτες μήλου.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.