1 ώρα
προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη σούπα με παντζάρια, ξερά δαμάσκηνα και άρωμα περγαμόντου, ξεκινάμε τυλίγοντας τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο (όλα μαζί ή ένα ένα) και τα ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
- Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα (βγαίνει εύκολα) και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
- Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι, για 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το τσάι και, όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
- Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον πολυκόφτη για 2 λεπτά, ρίχνοντας μαζί τα δαμάσκηνα, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και το βαλσαμικό ξίδι.
- Στο τέλος ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά την κρέμα γάλακτος.
- Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε για να προσαρμόσουμε, αν θέλουμε, το ξίδι ή τον χυμό λεμονιού.
Γαρνιτούρες
- Φυστίκια Αιγίνης γλυκά και αλμυρά, σκέτα ή σε συνδυασμό με φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.