ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΣούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτονΣούπα με κόκκινες φακές, φουρνιστά λαχανικά και τυρί στίλτον
1 ώρα προετοιμασία
25' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 25'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη σούπα με παντζάρια, ξερά δαμάσκηνα και άρωμα περγαμόντου, ξεκινάμε τυλίγοντας τα παντζάρια σε αλουμινόχαρτο (όλα μαζί ή ένα ένα) και τα ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C.
  2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε τη φλούδα (βγαίνει εύκολα) και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  3. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι, για 4 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέτουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το τσάι και, όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά.
  5. Πολτοποιούμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στον πολυκόφτη για 2 λεπτά, ρίχνοντας μαζί τα δαμάσκηνα, τον χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και το βαλσαμικό ξίδι.
  6. Στο τέλος ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά την κρέμα γάλακτος.
  7. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και δοκιμάζουμε για να προσαρμόσουμε, αν θέλουμε, το ξίδι ή τον χυμό λεμονιού.

Γαρνιτούρες

  1. Φυστίκια Αιγίνης γλυκά και αλμυρά, σκέτα ή σε συνδυασμό με φυλλαράκια από φρέσκο θυμάρι και ξύσμα λεμονιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 152.

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών