Υλικά
Μερίδες: 6Για τις σουπιές
Για τη σάλτσα λαχανικών
Διαδικασία
Σουπιές
- Για τις σουπιές κρασάτες με σάλτσα λαχανικών ξεκινάμε και σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις σουπιές για 3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το λευκό μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, αλατίζουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα.
- Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό και το μπαχάρι.
- Αφήνουμε το υγρό να πάρει μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
- Αν ενδιάμεσα δούμε ότι έχουν σωθεί τα υγρά προσθέτουμε επιπλέον νερό.
Σάλτσα
- Σε μια άλλη μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα καρότα και το πράσινο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών.
- Ρίχνουμε αλάτι και σοτάρουμε τα υλικά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε και τα κυβάκια πατάτας, τον πολτό ντομάτας, την πάπρικα και αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, με ξεσκέπαστη κατσαρόλα.
- Η σάλτσα πρέπει να είναι σχετικά ζουμερή αν δούμε ότι στεγνώνει, παίρνουμε με την κουτάλα της σούπας μία δόση ζωμό από την κατσαρόλα με τις σουπιές και εμπλουτίζουμε τη σάλτσα μας.
- Στη συνέχεια την περνάμε από το μπλέντερ και την πολτοποιούμε καλά, ώστε να γίνει κρέμα.
- Οταν οι σουπιές είναι έτοιμες, ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σάλτσα και ανακινούμε να πάει παντού.
- Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10 λεπτά, πάντα σε χαμηλή φωτιά, και αποσύρουμε από τη φωτιά
- Προσθέτουμε τον άνηθο, σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τις μαύρες ταλιατέλες.
Μυστικά
* Θα τις βρούμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε deli και παντοπωλεία και σε αρκετά καταστήματα με βιολογικά προϊόντα - εναλλακτικά χρησιμοποιούμε απλές ταλιατέλες -, βρασμένες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, στραγγισμένες. ** Καθάρισµα σουπιάς: Αν πάρουµε κατεψυγµένες σουπιές (τις βρίσκουμε σε συσκευασίες των 700 - 1.000 γρ., ολόκληρες και καθαρισµένες), επιλέγουµε µεγάλα φιλέτα, που κόβουµε σε κοµµάτια των 3 - 4 εκ. Αν πάρουμε φρέσκες, τις καθαρίζουµε ως εξής: Με ένα κοφτερό µαχαίρι κάνουµε µια τοµή στη ράχη τους, κατά µήκος µιας άκρης του «κόκαλου», το οποίο αφαιρούµε. Βάζουµε τη µύτη του µαχαιριού προσεκτικά στην κοιλιά και κόβουµε κατά µήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές. Τραβάµε το κεφάλι µε τα εντόσθια και τα πετάµε. Κόβουµε και τα πλοκάµια και τα κρατάµε. Αφαιρούµε τη σακούλα µε το µελάνι, µε πολλή προσοχή για να µην ανοίξει, και αφού τις συγκεντρώσουμε όλες μαζί τις κρατάμε στην κατάψυξη για άλλη χρήση.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 62.