Ρίχνουμε το ψωμί στον πολυκόφτη και το θρυμματίζουμε μέχρι να γίνει ψίχουλα. Το αδειάζουμε σε μπολ. (Ο Λευτέρης Λαζάρου δεν μουλιάζει το ψωμί, όπως συνηθίζεται. Δίνει στην ταραμοσαλάτα την απαραίτητη υγρασία με τον ζωμό λαχανικών.)
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον ταραμά με τη σόδα, το λεμόνι, το μηλόξιδο, το μισό λάδι και τον μισό ζωμό μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά το ψωμί και το υπόλοιπο λάδι και ζωμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια λεία και αφράτη ταραμοσαλάτα. Αυξομειώνουμε την ποσότητα του ζωμού ανάλογα με την πυκνότητα που θέλουμε να έχει η ταραμοσαλάτα μας.
Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
15'
προετοιμασία
Σύνολο: 15'
Υλικά
Βάρος: 600-700 γρ. περίπου
Διαδικασία
Ρίχνουμε το ψωμί στον πολυκόφτη και το θρυμματίζουμε μέχρι να γίνει ψίχουλα.
Το αδειάζουμε σε μπολ. (Ο Λευτέρης Λαζάρου δεν μουλιάζει το ψωμί, όπως συνηθίζεται. Δίνει στην ταραμοσαλάτα την απαραίτητη υγρασία με τον ζωμό λαχανικών.)
Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον ταραμά με τη σόδα, το λεμόνι, το μηλόξιδο, το μισό λάδι και τον μισό ζωμό μέχρι να αναμειχθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά το ψωμί και το υπόλοιπο λάδι και ζωμό, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενωθούν και να σχηματιστεί μια λεία και αφράτη ταραμοσαλάτα.
Αυξομειώνουμε την ποσότητα του ζωμού ανάλογα με την πυκνότητα που θέλουμε να έχει η ταραμοσαλάτα μας.
Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λίγο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 155.