ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάρτα με μανιτάρια, κατίκι και θυμάριΤάρτα με μανιτάρια, κατίκι και θυμάρι
40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Μερίδες: (για ταρτιέρα 22-23 εκ.)

Για τη γέμιση

Διαδικασία

  1. Για την τάρτα με μήλο, παντζάρι και μπρι ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε ελαφρά την ταρτιέρα.
  2. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου 35 εκ. περίπου.
  3. Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα, κόβουμε όση εξέχει και την τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
  4. Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.

Για την γέμιση

  1. Προχωράμε στην γέμιση και κόβουμε τα παντζάρια σε πολύ λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι.
  2. Κόβουμε τα μήλα στη μέση και τα καθαρίζουμε από τα κουκούτσια.
  3. Αφήνουμε τη φλούδα.
  4. Τα κόβουμε και αυτά σε πολύ λεπτές φέτες.
  5. Σε μπολ ανακατεύουμε το μπρι με το δεντρολίβανο, τα αυγά, την κρέμα, αλατοπίπερο και απλώνουμε το μείγμα στην προψημένη βάση.
  6. Βάζουμε τις φέτες παντζαριών σε σειρές εναλλάξ με τις φέτες μήλου πάνω στο μείγμα, στερεώνοντάς τες κάθετα και γύρω γύρω, από τα τοιχώματα προς το κέντρο, σχηματίζοντας έναν σαλίγκαρο, όσο καλύτερα μπορούμε, μέχρι να γεμίσει όλη η επιφάνεια.
  7. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε το μήλο με τη ζάχαρη και ραντίζουμε τα παντζάρια με το ξίδι.
  8. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
  9. Ξεφουρνίζουμε για λίγο, σκορπίζουμε το καρύδι ανάμεσα στα κενά, αλατίζουμε ελαφρώς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.
  10. Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Ροζέ από Αγιωργίτικο ή Syrah. Αν επιμένετε ερυθρά ένα Λημνιό.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 153.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Μήλο

Άρθρα και Συνταγές με Παντζάρια

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών