ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠρασόπιτα Μακεδονίας με φέτα και γραβιέραΠρασόπιτα Μακεδονίας με φέτα και γραβιέρα
30' προετοιμασία
50' ψήσιμο
40' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 8

Για τη γέμιση

Για την κρούστα

Διαδικασία

Γέμιση

  1. Για να φτιάξουμε τάρτα με κανταΐφι, πράσα και δαμάσκηνα αρχικά ανακατεύουμε, σε ένα μπολ, τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα με το γιαούρτι.
  2. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
  3. Στη συνέχεια, σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε τα πράσα, αλατοπίπερο (το αλάτι βοηθά ώστε να βγάλει το πράσο τα υγρά του) και 2 κουτ. σούπας νερό.
  4. Αχνίζουμε τις ροδέλες πράσου για 3 - 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαραθούν ελαφρώς.
  5. Ρίχνουμε τις 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, σοτάρουμε για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς για 2 - 3 λεπτά.
  7. Προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού- δαμάσκηνων, τα αυγά, την κεφαλογραβιέρα, τον άνηθο, ελάχιστο μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Βάση

  1. Αφρατεύουμε το κανταΐφι, τραβώντας απαλά τις «κλωστές» του με τα δάχτυλά μας, ώστε να ξεκολλήσουν και να αραιώσουν μεταξύ τους.
  2. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι (όχι φόρμα για τάρτες), με διάμετρο 24 - 26 εκ.
  3. Απλώνουμε εκεί το κανταΐφι, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα του σκεύους (τα τοιχώματα ίσως καλυφθούν μόνο μέχρι τη μέση τους, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα -το σημαντικό είναι να μην πιέσουμε το κανταΐφι στο σκεύος, γιατί το θέλουμε αφράτο).
  4. Μετά το ραντίζουμε με τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.

Κρούστα

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά το γάλα με το γιαούρτι.
  2. Προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Τάρτα

  1. Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στη βάση από κανταΐφι και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
  2. Περιχύνουμε τη γέμιση με το μείγμα για την κρούστα.
  3. Στη συνέχεια, χαράζουμε την τάρτα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, ώστε το υγρό μείγμα για την κρούστα να εισχωρήσει στη γέμιση και να φτάσει ως τη βάση από κανταΐφι.
  4. Σκεπάζουμε το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 40 λεπτά στο ψυγείο, ώστε να μουσκέψει και να φουσκώσει κάπως το κανταΐφι.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
  6. Ψήνουμε την τάρτα για 45 λεπτά, μέχρι να κάνει κρούστα ρόδινη και γυαλιστερή.
  7. Σερβίρουμε, την τάρτα με κανταΐφι, πράσα και δαμάσκηνα, ζεστή ή χλιαρή.

Ασυνήθιστο πιάτο, αναζητεί κι έναν ασυνήθιστο σύντροφο. Ένα λευκό αρωματικό κρασί από Traminer θα ήταν μια καλή επιλογή.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 44.

Άρθρα και Συνταγές με Γάλα

Άρθρα και Συνταγές με Ξερά δαμάσκηνα

Άρθρα και Συνταγές με Πράσα

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT